Szinte minden háztartásban ismerős lehet Lajos Mari neve, hiszen pályája alatt több mint harminc szakácskönyve jelent meg, amelyeket milliók forgattak otthonaikban. A Duna Ridikül című magazinjának vendégeként a főzés családmegtartó ereje mellett arra is kitért, miért olyan nehéz újraalkotni a család régi kedvenceit.
Lajos Mari szakácskönyvei nemcsak receptgyűjtemények, hanem alapos útmutatók is azok számára, akik magabiztosságra vágynak a konyhában. A Duna Ridikül című műsorában elárulta, kötetei sikerének titka – a precizitás mellett – családja állandó támogatásában rejlik. Hálával emlékezett meg néhai férjéről, Hemző Károlyról, aki fotográfusként nemcsak gyönyörű ételfotókat készített könyveihez, hanem maga is aktív résztvevője volt az ízek és receptek fejlesztésének.
„Jómagam mindig is szájbarágós recepteket írtam, mert feltételezem, hogy aki szakácskönyvért nyúl, nem tud főzni. Azt hiszem, talán abban van a titok, hogy egy étel sosem lesz pontosan olyan, mint ahogyan egy szerettünk készítette, mert valami olyan történik az étellel, amit a receptben nem szokás megemlíteni. A nagymamák, édesanyák mesterfogásainak ezért ne csak a receptjét kérjük el, hanem ha tehetjük, álljunk oda melléjük, figyeljük meg, mi a trükk. Ez lehet egy mozdulat, egy apró hozzávaló vagy akár egy különleges edény, amiben készül” – hangsúlyozta Lajos Mari, aki máig nem tudja reprodukálni nagymamája híresen finom almás pitéjét, csak valami ahhoz hasonlót.
A gasztronómiai szakíró ugyanakkor vallja: a szeretet és az odafigyelés minden ételt ízletesebbé varázsol. Véleménye szerint a családunk által találhatunk örömöt a főzésben, hiszen az ételen keresztül is átadhatjuk nekik az érzéseinket. A teljes beszélgetés újranézhető a Ridikül Médiaklikk-oldalán, amelyen 60 napig elérhetők a korábbi adások is.
Ridikül – hétköznap 16 órától a Dunán.