Boga áldos – ezt a regénybe illő nevet viseli az a különleges, vadhúsból készülő étel, amelynek elárulta receptjét és elkészítési módját is megmutatta a kétszeres Jászai Mari-díjas színművész a Duna délutáni magazinműsorában.
„A boga jelentése szarvas a régi nyelvben. A boga áldos receptjét Cey-Bert Róbert írótól tanultam. A Sorbonne Egyetemen gasztronómiával is foglalkozott, amikor hazajött a vándorláskori népek gasztronómiáját is kutatta. Összebarátkoztam vele, és ő mutatta meg nekem ennek az ételnek az elkészítését” – árulta el a különleges, „ezeréves” recept történetét Benkő Péter. A Családi kör konyhájában megosztotta a nézőkkel, pontosan miből és hogyan készül az inkább leveses, nem pörkölt állagú egytálétel.
Egy nagy lábasba került nagy szeletekre vágott vöröshagyma, feldarabolt fejes káposzta, kígyóuborka, felkockázott szarvascomb, sok reszelt gyömbér és semmi zsiradék. Ha megpuhult a hús, még kerül a fazékba felkockázott tök, így egyben egy kancsó vízzel felöntve, párolódva készül el az étel.
A Duna Családi kör című műsora őszi felhívásában várja a nézők különleges receptjeit és hozzájuk kapcsolódó történeteiket postai úton, valamint a csaladikor@mtva.hu e-mail címre.
Benkő Péter boga áldosának elkészítését megnézhetik a Családi kör adásában a műsor Médiaklikk-oldalán.
Családi kör – hétköznap délutánonként 13:45-től és 15:15-től a Dunán.