A veszprémi Várbörtön Látogatóközpontban látható a CELLA egy epizódja a MOZ.GO-n

 

Négy nap alatt több mint 80 magyar alkotást nézhetnek meg három balatoni városban június 12-től 15-ig a Magyar Mozgókép Fesztiválon, a MOZ.GO-n. Vízparton, kertmoziban, közösségi tereken és rendhagyó helyszíneken is várják vetítések a közönséget, a többi között a veszprémi Várbörtön Látogatóközpontban láthatják a Dunán tavaly bemutatott CELLA – Letöltendő élet című sorozat egy epizódját. Csáky Attila, a fesztivál igazgatója az M2 Petőfi TV Esti Kornél című műsorában osztott meg további részleteket az eseményről.

A magyar filmvilág június 12-15. között három balatoni városba költözik a negyedik Magyar Mozgókép Fesztivál, a MOZ.GO alkalmából. Négy nap alatt több mint 80 magyar filmet nézhetnek meg az érdeklődők, köztük számos premiert is, de az elmúlt egy év legjobb alkotásait is értékelik.

Csáky Attila, a fesztivál igazgatója az M2 Petőfi TV műsorában a rendezvény új elnevezése kapcsán kifejtette, visszanyúlnak a film születésének gyökereihez. „Amikor 120 évvel ezelőtt világszerte megnyíltak a vetítőhelyek, mozgó fényképnek nevezték a látottakat, a köznyelvben pedig mozgóként élt. A mozi szót először 1907-be használta Heltai Jenő, azóta emlegetjük így”. Csáky Attila kiemelte, a négy nap során nemcsak filmvetítésekkel, hanem közönségtalálkozókkal, koncertekkel is várják változatos helyszíneken a nézőket. „A fesztivál bármely napján és helyszínén a legjobb magyar alkotásokat lehet megnézni. Legyen az egy családi mozi a Balaton partján, vagy esti romantikus kertmozis vetítés. Számtalan helyszínnel bővült a kínálat, a többi között a veszprémi Várbörtön Látogatóközponttal”. Ez utóbbiban láthatják a tavaly a Dunán bemutatott CELLA – Letöltendő élet sorozat „1992” című részét, amely a legjobb tévésorozat kategóriában verseng a fesztivál díjáért, a Legyetek szeretettel és a Tündérkert – Kísértések kora című sorozattal. Ez utóbbi a MEGAFILM Service és az MTVA koprodukciójában, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, a Duna tavaly ősszel mutatta be.

A filmünnepen dokumentumfilmek is bemutatkoznak, a többi közt a Bagossy Brothers Company – 10 éve úton, vagy a Kaláka – a Kárpátoktól a Karib-tengerig című alkotás. Premierként mutatják be a fesztivál nyitányaként a Ma este gyilkolunk című filmet, de elsőként itt láthatják a Hubay Miklós színművéből készült Ők tudják, mi a szerelem tévéfilm-adaptációt. A Nemzeti Filmintézet támogatásával, az MTVA koprodukciójában készült alkotás televíziós premierje ősszel lesz a Dunán.

Június 15-én találnak gazdára a Magyar Mozgókép Díjak, amelynek átadását az M5 kulturális csatorna élőben közvetíti. Idén két új kategória is született: a 110 éves a magyar animáció előtt tisztelegve átadják a legjobb egész estét animáció díját, valamint a legjobb producernek járó elismerést. Ez utóbbi kapcsán Csáky Attila elmondta, a díj dedikáltan a producereknek szól. „A legjobb film elismerés az összes filmalkotásban résztvevő kollégát díjazza. A producer az a filmes szakember, aki az ötlettől a vörös szőnyegig és még azon túl is viszi a filmet, ez a munka megérdemli, hogy kiemeljük és külön díjazzuk. Ha egy filmnek jó producere van, az nagy valószínűséggel sikeres lesz.” A teljes beszélgetés a műsor Médiaklikk-oldalán nézhető újra.

Esti Kornél – hétköznap 20:50-től élőben az M2 Petőfi TV műsorán.

Borítókép: CELLA -Letöltendő élet, 1992, fotókredit: Megafilm Service