István és Koppány újra egy színpadon Torockón

 

Az Elkésett a békevágy című dal a magyar zenés színház egyik legismertebb duettje az eredeti előadóktól, Varga Miklóstól és Vikidál Gyulától lesz hallható a torockói jubileumi Duna Napokon. Az István, a király rockopera főszereplői hosszú évek után először éneklik el újra együtt a legendás szerzeményt – osztotta meg Varga Miklós az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában.

A nagy múltú erdélyi rendezvényen, a torockói Duna Napokon sztárparádé várja a közönséget, köztük Varga Miklós énekes, színművész is színpadra lép. A Máté Péter-díjas előadóművész az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában beszélt az esemény jelentőségéről, valamint egy évtizedek óta várt meglepetést is megosztott.

„Rendszeres fellépője vagyok a Duna Napoknak, mindig szívesen térek vissza Torockóra. Csodálatos emberek élnek ott, egy csodálatos helyen. Nagy örömömre idén Vikidál Gyula is csatlakozik hozzánk, aki bár régóta nem énekel az István, a király rockoperából dalokat, ezúttal kivételt tesz. A régi nagy István-Koppány duettet is előadjuk majd” – emelte ki a Szörényi-Bródy szerzőpáros által jegyzett népszerű magyar rockopera egykori főszereplője.

Varga Miklós hangsúlyozta, a hazaszeretet olyan állandó alapérzése, ami mindenhova elkíséri lélekben, és erre emlékezteti az a nyaklánc is, amit 1987 óta visel. „Szegedre vittük el a Jézus Krisztus Szupersztárt, amikor a próbák szünetében sétálva megláttam egy ékszerboltban egy Magyarország sziluettjét ábrázoló medált. Megkérdeztem az ékszerészt, hogy elkészítené-e nekem úgy, hogy a történelmi Magyarország körvonala is megjelenjen körülötte. Lopva körültekintett, majd bólintott, hogy nekem igen” – idézte fel a számára nagy jelentőséggel bíró nyaklánc történetét. A teljes beszélgetés újranézhető a Librettó Médiaklikk-oldalán.

Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. tizedik alkalommal rendezi meg a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából a Duna Napokat az Europa Nostra-díjas Torockón. A kulturális programsorozat részeként május 31. és június 2. között mások mellett a Bagossy Brothers Company, az Ismerős Arcok, a Kaláka és A Dal 2023 győztes zenekara, a szászrégeni Titán is fellép. A rendezvénysorozat célja, hogy a magyarlakta vidékekről érkező művészek előadásaival, koncertjeivel, kicsiknek és nagyoknak szóló programjaival erősítse a nemzeti összetartozás érzését.

Összetartozunk! – Duna Napok május 31-június 2. Torockón.

Borítókép: Csíksomlyó, 2003. július 5. Több százezer néző előtt mutatták be július 5-én este a romániai Csíksomlyón, Novák Ferenc rendezésében az István, a király című rockoperát. A magyarországi bemutató után húsz évvel, első ízben láthatta élőben az erdélyi közönség Szörényi Levente és Bródy János alkotását. A székelyföldi rendezvény védnöke Mádl Ferenc köztársasági elnök felesége, Mádl Dalma volt. A képen: Sarolt szerepében Kováts Kriszta és István szerepében Varga Miklós. MTI Fotó