Új jazz-tehetségeket keres a Szakcsi Rádió, a magyar jazz rádiója

 

A Magyar Jazz Hetének keretében hivatalosan is elindult a közmédia új, online jazz rádiója: a Szakcsi Rádió. A jövő jazz-zenei tehetségeinek felkutatását is missziójának tekintő rádióadó lehetőséget biztosít a műfajban tevékenykedő zenészeknek és előadóknak, hogy szerzeményeik országosan ismertté válhassanak.

A közmédia új online rádióadóját a hazai jazz élet egyik legjelesebb hazai képviselője, Szakcsi Lakatos Béla tiszteletére a Szakcsi Rádió nevet kapta. Április 30-án, a Nemzetközi Jazznapon indult el a rádió hivatalos adása, amelyet a Médiaklikk mellett az ingyenesen letölthető Szakcsi Rádió-alkalmazás segítségével is hallgathatnak, valamint a Szakcsi Rádió Spotify-csatornája is elérhető már, amelyen podcast tartalmak és folyamatosan frissülő zenei lejátszási listák közül lehet válogatni.

A magyarországi jazz-szcéna évtizedek óta pezseg,  a műfaj aktív támogatására a Szakcsi Rádió új jazz-tehetségeket keres. Az MTVA új online rádiójának kitűzött célja, hogy a több évtizedes múltra visszatekintő magyar jazz bemutatása mellett a fiatal tehetségeket is reflektorfénybe helyezze, ennek nyomán indította el felhívását fiatal zenészek számára, akik saját szerzeményeiket küldhetik be és dalaik bekerülhetnek a magyar jazz rádiójának zenei körforgásába.

A beküldött zeneszámok a rádió szakmai grémiuma elé kerülnek, akik elbírálják a műveket és a legjobb szerzeményeknek állandó helyet biztosítanak a Szakcsi Rádió lejátszási listájában. A zeneszámokat bármely online fájlküldő rendszer segítségével, vagy URL-ről letölthető formában várják a szakcsiradio@mtva.hu e-mail címre.

A csatorna egyedisége, hogy a nap 24 órájában jazz-zenével és tematikus műsorokkal várja a hallgatókat. Az is kuriózum, hogy minden este 8 órától koncertfolyam hallható, a rádió csatornahangja pedig a hazai jazz-zene évtizedek óta meghatározó alkotója, Harcsa Veronika.

 

Szakcsi Rádió – a magyar jazz rádiója – elérhető a szakcsiradio.hu oldalon, a mobilalkalmazáson, vagy Spotify-on a nap 24 órájában.

Borítókép: Szakcsi Rádió/MTVA