Rendhagyó helyszíneken szólalnak meg a hagyományos népi hangszerek

 

Az M2 Gyerekcsatorna Ütemmutató című sorozatának szombat délelőttönként látható folytatásában is különleges helyszíneken megszólaló hangszerekkel ismerkedhetnek meg  a gyerekek. A hagyományos zeneiskolai keretekből kilépő sorozatról Havlik Márton, a műsor szerkesztője és Apáthy Soma hangszerkészítő beszélt az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában.

Építkezésen, buszgarázsban és egy sódomb mellett is megszólalnak a hagyományos népi hangszerek az M2 Gyerekcsatorna különleges hangszerbemutató, Ütemmutató cím sorozatának új évadában. Az M2 Gyerekcsatornán szombatonként 7:30-tól látható műsorban népzenészek a megszokott, zeneiskolai körülményektől eltérő módon csinálnak kedvet a hangszertanuláshoz.

„Az első évad a Magyar Rádió Művészeti Együttesei és a Bartók Rádió közreműködésével készült és klasszikus zenei hangszereket mutattunk be rendhagyó környezetben. A második évadban is megtartottuk ezt a koncepciót, ám ezúttal a népi hangszereké a főszerep, amelyek a többi közt moziteremben, kastélyban, építkezésen szólalnak meg” – mondta Havlik Márton. Az Ütemmutató szerkesztője kiemelte: a zene bármilyen környezetbe beleillik. „Célunk, hogy ne csak a fülünket, hanem a szemünket is elvarázsolják az epizódok, ezért a különleges helyszínek mellett az egyes részeket izgalmas effektekkel egészítettük ki, videóklipekhez hasonló módon megvágva”.

A furulyát megszólaltató Apáthy Soma például az „űrben zenél”. A furulya- és hangszerkészítő művész kislánya születésekor kezdett foglalkozni a zenei nevelés fontosságával. A Librettóban hangsúlyozta, elengedhetetlen, hogy jó hangszert adjunk a gyerekek kezébe, az Ütemmutató új epizódjai ebben lehetnek a szülők segítségére. A teljes beszélgetés a Librettó Médiaklikk-oldalán nézhető újra.

Az Ütemmutató második évadának részeit szombatonként 7:30-tól a népszerű Mancs őrjárat című animációs sorozat után láthatják az M2 Gyerekcsatornán.

Librettó – hétköznap 18 órától az M5 kulturális csatorna műsorán.

Borítókép: Ütemmutató/MTVA