Benkő Péter Psota Irénről: Nem kötött kompromisszumot

 

Benkő Péter pályakezdő színészként sokat tanult Psota Iréntől. A kétszeres Jászai Mari-díjas színművész az M5 Librettó című műsorában a Halhatatlanok Társulatának 95 évvel ezelőtt született örökös tagjára emlékezett.

Benkő Péter fiatalon, mindössze 21 évesen már együtt szerepelhetett a Budapesti Operettszínházban Psota Irénnel. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész – akire születésnapja apropóján emlékeztek az M5 kulturális csatorna műsorában – a Hello, Dolly! című 1968-ban bemutatott előadásban szerepelt Feleki Kamill-lal. Ebben kapott szerepet Benkő Péter is.

 „Két ilyen emberrel próbálni tanulás szempontjából is rengeteget ért. Ámulva néztem őket, csodálatos páros volt” – emlékezett vissza erre az időszakra a színművész az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában, és hozzátette: „Psota Irén erős egyéniség és univerzális színész volt: énekelt, táncolt, verset mondott és tragikus szerepekben is remekelt. Nem kötött kompromisszumot, állandóan a maximumra törekedett”.

Librettóban felidézte izraeli közös fellépésük egy mozzanatát is. „Felforgatta a szállodát, négy szobát is megnézett, melyik lenne számára a megfelelő” – mesélte nagy sikerű jeruzsálemi verses-zenés estjük kapcsán Benkő Péter.

A teljes beszélgetés a Librettó Médiaklikk-oldalán nézhető újra.

Librettó – hétköznap 18 órától az M5 kulturális csatornán.

Borítókép: Benkő Péter a Családfamesékben, fotó:MTVA/Csöndör Kinga