Melocco Miklós gondolkodásában nem játszik szerepet születési helye

 

Művei között nem kíván rangsort felállítani fontossági sorrend szerint Melocco Miklós. A szobrászművész a Kossuth Rádió Az este című műsorában pályájára visszatekintve beszélt arról, mi inspirálja, és elárulta, bír-e meghatározó erővel olaszországi születése. 

Április 3-án lesz 89 éves Melocco Miklós Magyar Corvin-lánccal és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas szobrászművész. Számos emlékmű, köztük a Bajor Gizi park kapujának, Antall József síremlékének, a székesfehérvári Mátyás király emlékműnek megalkotójaként ismert, és szinte valamennyi nagyvárosban megtalálható alkotása. A Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagjaként is jegyzett képzőművész egyedi portréműveket, nagy hatású nemzeti elkötelezettségét is kifejező szobrokat, emlékműveket alkotott, mellette több tucat hazai és nemzetközi kiállítása volt már, szobraiból szinte minden esztendőben felajánl a közmédia Jónak lenni jó! karitatív akciójára. Születésnapja alkalmából készített vele interjút a Kossuth Rádió.

„Amikor az embernek valami bántóan hiányzik, akkor próbál ezen javítani. Például, ha van egy városrész, egy utcasarok, ami megérdemelné, hogy szebb legyen, elég erős számomra a kényszer, hogy megszüntessem ezt a bántó hiányt és tervezzek valami oda illőt”– mondta a szobrászművész Az este című műsorban beszélgetőtársa, Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász kérdésére válaszolva, hogy mi inspirálja őt.

Ha szobrot készít valahova, megpróbálja az épített környezetet is figyelni. „Az építészetet nem lehet csak úgy egy seprűvel félresöpörni. Ezért képzeltem mindig azt, hogy építészetileg komoly környezetet tervezzek, hozzak létre ahhoz, hogy egy szobornak esetleg legyen helye benne” – fejtette ki Melocco Miklós. Gondolatmenete folytatásként hozzátette, a szobrokat könnyű ledönteni, kedély kérdése, míg egy épületet elbontani hosszú hónapokba telik és szakértelem is kell hozzá.

Művészi pályája mellett családjáról is beszélt. Édesapja, Melocco János – a Magyar Távirati Iroda és a Magyar Rádió munkatársa is volt – a kommunizmus áldozata lett: egy koncepciós perben hűtlenség vádjával halálra ítélték és kivégezték. „Mártír volt, keresztény újságíró, és nagyon fontos, amit az ítélet szövegéből megjegyeztem, hogy művelt, tehát veszélyes” – mondta Melocco Miklós. Édesapja kapcsán származási helye is a beszélgetés témája volt,  elmondta, hogy érez annak kapcsán, hogy Rómában született. „Papíron kísér, de a lelkemben, magatartásomban nem. A két háború közt, hogy Európában hol élt valaki, munkabeosztás kérdése volt. Rómában születtem, mert apámat az MTI oda akkreditálta. Két évet éltünk Rómában, utána Berlinbe mentünk, mert apámat oda helyezték át. Berlinből azért kellett eljönnünk, mert Hitler tevékenysége kezdett életveszélyessé válni az újságírók számára. Tehát ez sodródás volt. Túlzott nagy jelentősége nincsen, tudok róla, de nem eszerint gondolkodom”.

A teljes beszélgetés Az este Médiaklikk-oldalán újrahallgatható.

Az este – hétköznap 19 órától a Kossuth Rádióban.

Borítókép: Budapest, 2014. december 18. Az idén Nemzet Művésze díjjal kitüntetett Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész zsámbéki otthonában 2014. december 18-án. MTI Fotó: Czimbal Gyula