Korszakváltás előtt a Magyar Rádió Művészeti Együttesei

 

Bejelentette új koncertévadát a Magyar Rádió Művészeti Együttesei (MRME). A korábbi évekhez hasonlóan idén is mozgalmas évad elé néznek a világszinten jegyzett és elismert együttesek. Hamarosan egy 21. századi modern próbaterembe költöznek, bővül a bérletkínálat, a karmesterek és a szólisták sora az előző évekhez hasonlóan igen impozáns.

Míg az előző évadban a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara 80. évfordulóját, elnök-karmesterük Vásáry Tamás a 90. születésnapját ünnepelte, addig 2024/25-ös is születésnapi évad lesz: 2025 márciusában ünneplik a Dinyés Soma vezette Magyar Rádió Gyermekkórusának 70 éves fennállását – hangzott el a Zeneakadémián tartott sajtótájékoztatón a Gyerekkórus vezetőjétől.

Devich Márton, az MRME ügyvezető igazgatója  örömteli várakozással tekint a 2024/25-ös évadra a többi közt azért is, mert a Vásáry-, Lehel-, Dohnányi- és Sapszon-bérletek mellett újdonság lesz a Bartók Rádió-bérlet. Ezen kívül megosztotta gondolatait egy további fontos eseményről is: „Az új évadban költözik az együttes, hogy új helyen, jobb körülmények között folytathassa a munkát. Egy modern próbateremben, egyben hangversenystúdióban készülhetnek majd a felvételek és élvezheti a muzsikát a közönség. Az új bázist a zenekar alapítójáról, Dohnányi Ernőről nevezik el, méltó emléket állítva a zongoraművész-zeneszerzőnek.”

Kutnyánszky Csaba rektorhelyettes az MRME és a Zeneakadémia közötti együttműködés kapcsán így nyilatkozott: „Az értékét az adja, hogy két nagy presztízsű intézmény között jön létre évről-évre. Az együttműködés ékköve az Újévi nyitány, amelyen hagyományosan fellépnek a Zeneakadémia legtehetségesebb hallgatói is. A koncertet a Duna és a Bartók Rádió is élőben közvetíti minden évben.”

A sajtótájékoztatón is jelen lévő vezető karmester, Riccardo Frizza az évad kiemelkedő koncertjén Verdi Requiemjét dirigálja majd. „Verdihez ezer szállal kötődőm és külön öröm számomra, hogy egy olyan városban, mint Budapest, ahol otthon érzem magam, egy olyan szerző művét vezényelhetem, akinek életműve ennyire közel áll hozzám” – nyilatkozta a maestro. Fotó:MTI/Balogh Zoltán

A Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek bérletei kedvezményes áron már megvásárolhatók a radiomusic.hu honlapon és az ismert jegyirodákban. A honlapon a teljes 2024/25-ös évad programfüzete is megtekinthető.