A közmédia filmajánlója a 15. hétre

 

Az alábbi ajánlóban részletek olvashatók a közmédia 15. heti kiemelt filmjeiről. További információk és letölthető képek a filmek linkjeire kattintva érhetők el.

Premier sorozat – Hetty Feather: M5, első rész: 04.12., 16:55
Jacqueline Wilson Hetty Feather című regényéből adaptálva ez a 19. századi dráma sok izgalmat tartogat. A viktoriánus Londonban a fergeteges hősnő, Hetty Feather a lelencházban rekedt, abban a szigorú intézményben, amelyet a félelmetes Bottomly főnöknő irányít. A barátai segítségével Hetty azért küzd, hogy elnyerje szabadságát, és végre megtalálja igazi anyját.

Bajnokok: Duna, 15. hét, április 11., csütörtök 22:05 
Szórakoztató spanyol vígjáték az elfogadásról és a szeretetről, amelynek ereje csodákra képes. Marcos egy profi kosárlabda csapat másodedzője. Amikor ittas vezetésen, büntetésül azt kapja, hogy társadalmi munkában egy értelmi fogyatékosokból álló csapatot kell edzenie. A nehéz összecsiszolódást követően azonban a sikerek sem maradnak el. Javier Fesser rendező filmje igaz történet alapján készült. Az Aderes Burjossot csapat 1999 és 2014 között tizenkét spanyol bajnokságot nyert. A történetükről szóló sikeres vígjáték remake jogait számos országban értékesítették, legutóbb a kínai verzióját mutatták be.

Johnny Guitar: Duna, 15. hét, április 13., szombat 9:15
Egy arizonai kisváros határában áll Vienna mulatója, amely szálka a helyi marhatartók szemében. Egy postakocsirablást követően a helyiek a lokál egyes törzsvendégeit gyanúsítják, és az alkalmat kihasználva Viennát is el akarják űzni a környékről. Ekkor érkezik a nő segítségére egy titokzatos idegen, akit gitárjáról csak Johnny Guitarnak neveznek, és akiről csakhamar kiderül, hogy nem más, mint Jonny Logan, a revolverhős… A Johnny Guitar a western műfaj egyik legnagyobb amerikai klasszikusa, főcímdala pedig igazi örökzöld melódia.

A nap birodalma: Duna, 15. hét, április 13., szombat 19:40
A kiskamasz Jim Graham az angol tisztviselő családok kiváltságos életét éli a II. világháború előtti Sanghajban. A látszólagos harmóniának a japán hadsereg inváziója vet véget 1941 decemberében. Az európaiak menekülni kényszerülnek a városból, ám az utcai zűrzavarban Jim elszakad szüleitől, és magára marad az idegen környezetben. Nemsokára egy japán fogolytáborban találja magát különböző külföldiek, angolok és amerikaiak között. A nyomor és betegség közepette Jimben az életösztön kerekedik felül, élelemességével nemcsak magának sikerül mindig kikaparnia a gesztenyét, de a körülötte élő felnőttek számára is a reményt sugározza talpraesettségével.
Steven Spielberg 1987-ben készült monumentális filmje, amely J. G. Ballard önéletrajzi regénye nyomán készült, egy gyerek szemszögéből mutatja be a második világháború sanghaji eseményeit a japánok bevonulásától a béke beköszöntéig, addig a megrázó pillanatig, amikor a fiú több mint három év után újra találkozhat szüleivel. A főszerepben a 12 éves Christian Bale-t láthatjuk, A sötét lovag és a Közellenségek későbbi sztárját, mellette John Malkovich, Miranda Richardson, Nigel Havers, Joe Pantoliano és Ben Stiller tűnnek fel jelentősebb szerepekben.

Julie kisasszony: Duna, 15. hét, április 14., vasárnap 22:55
Ingmar Bergman múzsája és kedvenc színésznője, Liv Ulmann újra a rendezői székbe ül. Ezúttal egy színházi klasszikust adaptál, amely végső soron mégis színdarab marad: kosztümös dráma, minimális kosztümökkel, annál több drámával. Írország, 1890. A Szent Iván éjszakáján otthon maradt bárókisasszony (Jessica Chastain) el akarja csábíttatni magát a haladó nézeteket valló inassal (Colin Farrell), míg a konzervatív szakácsnő (Samantha Morton), a férfi jegyese, nem csupán vőlegénye, de a ház jó hírét is meg akarja védeni.

A 47-es számú őr: M5, 15. hét, április 10., szerda 22:35
A történet hőse Josef Douša vasúti őr, aki az első világháborúból tér vissza, abban a reményben, hogy elfelejti a közelmúlt élményeinek minden borzalmát magányos őrházában, gyönyörű fiatal felesége oldalán. Minden vágya, hogy békés és boldog életet éljenek. Egy nap megmenti egy fiatalember életét, aki a vonat alá akar feküdni. Ferda, a sírásó azonban beleszeret Douša feleségébe. Douša, a férj megsüketül, és amikor hallása visszatér, senkinek nem árulja el, még a feleségének sem. Csak így tudhatja meg, hogy felesége hűtlen volt-e hozzá, s hogy mit gondolnak róla a falubeliek. A 47-es számú őr című filmet 2008-ban a cseh Filip Renč rendezte. A forgatókönyv a 1926-os Josef Kopta, Hlídač No. 47 című regénye alapján készült, a főszereplők Karel Roden és Lucia Siposová. A film 2009-ben három Cseh Oroszlán díjat és négy Arany Orsó díjat nyert a Tiburon Nemzetközi Filmfesztiválon.

Sztankay mozija – Diploma előtt: M5, 15. hét, április 11., csütörtök 21:10
A frissen végzett főiskolás Benjamin Braddock hazatér felső középosztálybeli szüleihez jeles tanulmányi eredményekkel, ugyanakkor életcélok nélkül. Szülei diplomaosztó partit rendeznek hazatérésének örömére. Az este végén megkérik, hogy vigye haza Mrs. Robinsont. Amikor a nő behívja a házba, megpróbálja elcsábítani Benjamint, de végül nem jár sikerrel. Mindazonáltal a nőnek nem kell sokáig várnia, hogy próbálkozásai meghozzák a gyümölcsét és az ifjú azon kapja magát, hogy kétségeit félredobva viszonyt folytat az idősebb, férjezett asszonnyal. A viszony szinte egyik pillanatról a másikra ér véget, amikor találkozik Mrs. Robinson lányával, Elaine-nel és a fiú azonnal érzi, hogy ő a neki való társ. Mivel ez a kapcsolat sem jár kevesebb kavarodással, mint az Elaine anyjával folytatott viszony, így a fiúnak nagyon hamar rá kell döbbennie, hogy a szerelemhez rögös út vezet.

Hukkle: M5, 15. hét, április 12., péntek 21:00
Különleges élményt nyújt Pálfi György első játékfilmje. Az alkotásból szinte teljesen hiányzik a beszéd, de ezt nézőként szinte észre sem venni. A film ugyanis nem néma, a természet beszél az ember helyett, így ismerjük meg ezt a dermesztő bűnügyi történetet. A film cselekménye az alföldi és tiszazugi mérgezéses gyilkosságok nyomán készült. A rendező a forgatás előtt egy évet élt Ozorán, a forgatási helyszínen, hogy megfelelő kontaktust alakítson ki a helyiekkel. A film csaknem 20 magyar és nemzetközi díjat kapott rangos fesztiválokon.

 

Borítókép: Diploma előtt, fotókredit: SA STUDIOCANAL