A közmédia filmajánlója a 14. hétre

 

Az alábbi ajánlóban részletek olvashatók a közmédia 14. heti kiemelt filmjeiről. További információk és letölthető képek a filmek linkjeire kattintva érhetők el.

Teresa: Duna 14. hét, április 1., hétfő 20:25
Teresa egy modern tinilány, Áviali Teréz viszont a katolikus egyház egyik emblematikus szentje, aki a 16. században élt. A névazonosság nem véletlen, történetüket megismerve sorsuk és életük párhuzamokat mutat, amiket a nézők is a főszereplővel együtt fedezhetnek fel, miközben ő az apáca önéletrajzát és írásait olvassa. Mindkettőjüknek meg kell küzdeniük lelki démonjaikkal, betegségeikkel és környezetüknek is folyamatosan bizonyítaniuk kell. A spanyol tévéfilm arra törekszik, hogy a sarutlan karmeliták rendalapítójának életét közelebb vigye a ma emberéhez.

Vénusz jegyében: Duna 14. hét, április 6., szombat 13:55
Keserédes vígjáték a nagy gazdasági boom előtti Olaszország társadalmáról, a nők különös helyzetéről, a magányról, és úgy általában a közerkölcsről. A csúnya lány szerepében Franca Valeri, míg minden férfi álmát a 20 éves Sophia Loren testesíti meg. Dino Risi filmje a Cannes-i Arany Pálma jelöltek között volt 1955-ben.

Mélytorok – A Watergate-sztori: Duna 14. hét, Április 6., szombat 23:35
Több, mint 50 éve foglalkoztatja a filmeseket a Richard Nixon elnök lemondásához vezető úgynevezett Watergate-ügy. Számos film és sorozat dolgozta fel a titkos lehallgatási botrány történetét (Secret Honor, The Final Days), köztük a legismertebb Az elnök emberei, amely az újságírás thrillerek etalonjává vált. A 2017-ben, Peter Landesman által rendezett film a sajtó által Mély Torok fedőnevű informátornak a története, akinek kilétét csupán pár újságíró ismerte. W. Mark Felt, a Szövetségi Nyomozó Iroda egykori igazgatóhelyettese csak 3 évvel a halála előtt, 92 évesen vallotta be, hogy ő állt a név mögött.

Eiffel: Duna 14. hét, április 6., szombat 21:40
135 éves az „Öreg Hölgy”, Párizs szimbóluma az Eiffel-torony. Nevét Gustave Eiffelről, a tervezőcég tulajdonosáról kapta, aki az 1889-es világkiállításra készülve állt elő az ikonikus torony ötletével. Nevét számos építmény dicséri a világ különböző pontjain: a Panama-csatorna számos hídja, a budapesti Nyugati pályaudvar épülete vagy a New York-i Szabadságszobor tartószerkezete is. Szakmai sikereivel ellentétben magánélete tele volt fájdalommal, korán megözvegyült, és egyedül maradt gyerekeivel. Éppen ebben a felfokozott légkörben lép be az életébe ismét Adrienne Bourgés, egykori nagy szerelme… Nagy költségvetésű, látványos alkotás az életrajzi filmek kedvelőinek.

Apa – egy hit naplója: Duna 14. hét, április 7., vasárnap 21:00
Szabó István önéletrajzi ihletésű filmje egy fiatalember felnövéstörténete a 20. század közepén, a 40-es, 50-es években. A magyar újhullám emblematikus alkotása ugyanakkor a nemzedéki közérzetnek is hiteles lenyomata. A film mind a hazai mozikban, mind a nemzetközi fesztiválon komoly sikert aratott.

Maradj még velünk! Duna 14. hét, április 7., vasárnap 22:40
Gad Elmaleh, a híres színész, rendező, humorista nem tudja, hogyan mondja el idős, vallásos zsidó szüleinek, hogy arra készül, hogy megkeresztelkedjék. Gad Elmaleh saját családtagjaival együtt alakítja a főszerepeket ebben a komoly témát nagy együttérzéssel és humorral boncolgató filmben.

Sztankay mozija – Holnap lesz fácán: M5 14. hét, április 4., csütörtök 21:10
Sára Sándor, a zseniális operatőt második rendezése egy szatirikus film a magyar gulyáskommunizmusról, parabolisztikus filmalkotás, mely összecseng a „legvidámabb barakk” ideájával. Sára Sándor filmje egy vígjáték, amelyet nagyon komolyan kell venni.

Tititá: M5 14. hét, április 6., szombat 15:00
Elég a tehetség? Ha igen, akkor mire? Vagy kell egy kis szerencse, támogató háttér is? Almási Tamás filmjének főhőse Anti a romatelepen élő, a 18 éves cigányfiú, akinek szenvedélye a gitározás. Váratlanul lehetőséget kap, amellyel kitörhet kilátástalan helyzetéből: felvételt nyer a Snétberger Zenei Tehetség Központba, ahol tanulhat, azonban hamar kiderül, hogy hátránya hatalmas. Nem ismeri a kottát, nincs támogató zenészcsalád a háttérben, nem szokott a rendszeres gyakorláshoz.

Picúr és az elvarázsolt korallzátony legendája: M2 Gyerekcsatorna 14. hét, április 1., hétfő 18:00
Picúr és az elvarázsolt korallzátony legendája egy humoros, egyben izgalmas és megható animációs film a három szerethető jó barát tengeri kalandjairól. Zátonyukat elpusztítja egy halászhajó, így egy embertől mentes új víz alatti otthont keresnek. Fontos üzenete a történetnek, hogy vigyázzunk vizeink tisztaságára és csodálatos élővilágukra.

Berci és a vulkán sziget: M2 Gyerekcsatorna 14. hét, április 7., vasárnap 18:00
A három jó barát Berci, Ugrifüles és Eszenagy kalandja az Északi-sarkon, ahol meg kell találniuk az elveszettnek hitt biológust, még a ravasz Kattja és a vulkánkitörés előtt.

Hely a napon: Duna 14. hét, április 6., szombat 19:35
George Eastman, a szegény unokaöcs szerény állást kap nagybátyja gyárában, ám idővel bebocsáttatást nyer a gazdag rokonok társasági köreibe is. George hamarosan a szerelemben is kettős életet kezd élni, ám eljön egy tragikus pillanat, amikor választani kényszerül. Theodore Dreiser Amerikai tragédia című regényének hat Oscar-díjjal kitüntetett adaptációja az ifjú Montgomery Clift, Elisabeth Taylor és Shelley Winters főszereplésével.

Borítókép: Teresa, foto: Corporacion de Radio y Television Espanola SA SME