A közmédia filmajánlója a 13. hétre

 

Az alábbi ajánlóban részletek olvashatók a közmédia 13. heti kiemelt filmjeiről. További információk és letölthető képek a filmek linkjeire kattintva érhetők el.

Sztankay mozija – Elveszett jelentés: M5 13. hét, március 28., csütörtök 21:10
Bob Harris és Charlotte amerikaiak, és mindketten éppen Tokióban, egy számukra teljesen idegen kultúra világában, tartózkodnak. Bob filmsztár, aki egy whiskyreklám forgatására érkezett a városba, Charlotte pedig megszállottan munkamániás fényképész férje (Giovanni Ribisi) nyomában lohol. Az álmatlanság valahogy egymás mellé sodorja a két elveszett embert: Bob és Charlotte útjai egy éjszaka a luxusszálló bárjában keresztezik egymást. A véletlen találkozásból rövidesen meglepő, titokzatos barátság szövődik a középkorú filmszínész és a hamvasan fiatal lány között. Charlotte és Bob együtt kószálva fedezik fel Tokiót, és a helyiekkel való találkozások révén számos harsányan vidám élményben lesz részük. Végső soron pedig valami újat fedeznek fel: az élet lehetőségeibe vetett friss hitet.

Királyok királya: Duna  13. hét, március 29., péntek 18:45
A klasszikus filmeposz gyönyörű képeskönyvbe ágyazza a Megváltó történetét, Jézus küldetését, vértanúságát és feltámadását. Szűz Mária, Keresztelő Szent János, az apostolok, Pilátus, Salomé, Barabbás, Júdás és megannyi bibliai alak szemkápráztató forgataga vonul fel előttünk ebben az Újszövetséget megelevenítő filmben.

Ben Hur 2/1-2: M5 13. hét, március 29., péntek 21:10
Judah Ben Hur gyermekkori legjobb barátja Messala, egy római nagyúr törvénytelen fia, aki amikor Rómából visszatér Judába, már az elnyomó római sereg tisztje. Ben Hur élete sorscsapások, szerencsés megmenekülések és fordulatos kalandok után vezet vissza Jeruzsálembe, ahol egy nagy hatású tanító fellépése őt is megérinti. A Messalával való végső erőpróbára egy élet-halálra menő kocsiversenyen kerül sor. A 11 Oscar-díjjal kitüntetett, monumentális, történelmi kalandfilm Lew Wallace 1880-ban megjelent regénye alapján készült Charlton Hestonnal a főszerepben.

Pinokkio: Duna 13. hét, március 30., szombat 9:20
Carlo Collodi klasszikus meséjét már sokszor, sokan, sokféleképpen feldolgozták. Ezúttal az olasz film „fenegyereke”, Matteo Garrone értelmezi újra, és látja el olyan képi világgal, ami ugyan hű maradt a mű eredeti eszméihez, de látványvilágában mégis nagyon új és személyes. Egy igazi kisfiút maszkírozott fabábuvá, ami olyan jól sikerült, hogy mind smink, mind kosztüm kategóriákban Oscar-jelölt volt 2021-ben.

Napfivér, Holdnővér: Duna 13. hét, március 30., szombat 19:45
Franco Zeffirelli örök klasszikusa, Assisi Szent Ferenc életének legismertebb és talán legszebb feldolgozása. Az isteni teremtményeket megéneklő, de kora és szülei ellen „lázadó” szent méltán lett népszerű a fiatalok körében is, de a filmben megrajzolt jelleme, elkötelezettsége és mély hite mindenkinek például szolgál. A nézők ezúttal a film nemzetközi verzióját láthatják, amelyben Donovan – a hippikorszak népszerű skót énekes-dalszerzője – dalai hallhatók.

A kis Nicolas és az elveszett kincs: M2 Gyerekcsatorna 13. hét, március 31., vasárnap 14:05
René Goscinny gyerekkönyve alapján készült film, amelyben Nicolas felhőtlen és boldog gyerekkorát egy szörnyű hír árnyékolja be. Édesapját előléptetik, ami azt jelenti, hogy a családnak költöznie kell. A kisfiú és persze hű barátai ezt nem hagyhatják. Annak érdekében, hogy Nicolas szüleinek legyen elég pénze, a gyerekek kincskeresésbe kezdenek. Kedves, humoros gyerekfilm, amely jó szórakozást ígér nemcsak azoknak, akik ismerik Kis Nicolas kalandjait, hanem azoknak is, akik talán pont ezután a mozi után kapnak kedvet, hogy elolvassák a könyveket.

Nyuszi suli – A húsvét mentőakció: M2 Gyerekcsatorna 13. hét, március 31., vasárnap 18:00
A már jól ismert Nyuszi suli újabb húsvéti filmmel jelentkezik, amiben először lehet mesternyúl egy városi nyusziból. Maxi, a nyúlcsibész pályázik idén erre a különleges címre, és lehet, nem is reménytelenül. De addig még sok kalandban lesz része.

Premier – Fatima: Duna 13. hét, március 31., vasárnap 21:00
1917, Európában háború dúl. Egy kis eldugott portugál városkában, Fátimában három pásztorgyereknek megjelenik a Szűzanya, és arra kéri őket imádkozzanak együtt a békéért. Marco Pontecorvo olasz rendező gyönyörű filmje a hit és szeretet erejéről szól, mindazoknak, akik még tudnak hinni, és azoknak is, akik még nem. A film valós események és az egyetlen életben maradt gyerek, a zárdába vonult Lúcia nővér emlékiratai alapján készült.

Keserű igazság: Duna 13. hét, március 31., vasárnap 22:55
1986-ban, 30 évvel az 56-os forradalom után, a hatalom elég erősnek érezte magát ahhoz, hogy az addig dobozban tartott, 1956 és 57-ben készült filmeket mozikban is forgalmazza.Ekkor mutatták be Várkonyi Zoltán filmjét is, amely látlelet az 50-es évek Magyarországáról. A csodálatos képi világ Hegyi Barnabás munkája, a főszerepeket Bessenyei Ferenc, Gábor Miklós és Ruttkai Éva játsszák.

Borítókép: Királyok királya, fotó: Warner Bros International