Házasság hete: Romantikus premier filmek a közmédia csatornáin

 

A szerelem és a párkapcsolatok különféle élethelyzeteit jeleníti meg a közmédia filmkínálata a Házasság hetén. Február 11-től olyan nemzetközileg elismert mozifilmekkel várják a nézőket a Dunán, mint A fénykép, a Szerelem, vagy a My Fair Lady, valamint a Majdnem menyasszony című tévéjáték premierjével. Az M5 kulturális csatorna dokumentumfilmekkel, az M2 Petőfi TV spanyol romantikus alkotásokkal kapcsolódik a tematikus héthez.

Dupla premier a Dunán

Majdnem menyasszony című film premierjével nyitja a tematikus hetet február 11-én 21 órától a Duna. A századelő hangulatát megidéző történetben – ahol a modern kor hajnala új reményekkel és kihívásokkal kecsegtet – a főszereplő, Ábel Marika élete váratlan fordulatot vesz. Amíg a kisvárosban a vasútépítés új korszakot hoz, addig Marika a hagyományokkal szemben állva keresi saját útját a nőmozgalmak által inspirált modern korban. Vajon rátalál-e a boldogságra és a szerelemre? Megtudható a Herczeg Ferenc művét feldolgozó, a Megafilm Service Kft. gyártásában és a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült alkotásból.

Február 15-én csütörtökön egy nemzetközi sikerfilm, A fénykép debütál a Dunán. Az érzelemgazdag romantikus dráma, klasszikus szerelemi történet a kedvesség hatalmáról, Indiából. Rafi, a jó kedélyű fényképész Bombay nevezetességeinél fotóz turistákat, egy nap lefényképezi Milonit, majd amikor újra találkoznak, megkéri a lányt, hogy játssza el nagyanyja kedvéért a jegyese szerepét. A szegény és a tehetősebb világból érkező két ember között különleges kapcsolat jön létre, amely mindkettejük életét megváltoztatja. A film világpremierje a 2019-es Sundance Filmfesztiválon,  európai bemutatója pedig a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon volt.

Február 17-én szombaton 15 órától a Térden állva jövök hozzád című olasz zenés filmet vetíti a Duna. Az 1964-es alkotást Ennio Morricone zenéjéért és Gianni Morandi felejthetetlen hangjáért is érdemes megnézni. Ezt követően 21 órától a George Cukor rendezésében nyolc Oscar-díjat nyert My Fair Lady filmváltozatát, egy szegény, de szókimondó virágáruslány, és egy éltes, saját zsenialitásától eltelt nyelvészprofesszor történetét követhetik. A filmklasszikus hangfelújított változatban látható a Dunán, köszönhetően annak, hogy a közmédia elkötelezetten gondozza és folyamatosan felújítja a meghatározó filmek régi magyar szinkronjait.

Február 18-án vasárnap este a minden idők 100 legjobb filmje közé választott Szerelem című alkotással zárja a tematikus hetet a Duna. A 21 órától látható, Makk Károly által rendezett dráma a mindent kibíró szerelemről és az elfojtott vágyról szól. Törőcsik Mari, Darvas Lili és Darvas Iván alakítása nemcsak egy korrajz, újszerű filmes feldolgozásban, de máig nagy hatással, elképesztő mélységekben mutatja be a legfontosabb emberi érzelmet.

Az M5  kulturális csatorna a házasság megújulását segítő, tanulságos történetekkel és koncertshow-val csatlakozik a Házasság hetéhez

 

Örök érték – Családban maradva címmel ötrészes dokumentum-sorozatot tűz műsorára a kulturális csatorna minden hétköznap 8:55-től a Házasság hetén. A Hajnal Gergely rendezésében készült alkotásban nehézségeken, kríziseken átjutott házaspárok osztják meg személyes, praktikusan használható tapasztalataikat. További dokumentumfilmekkel és sorozatokkal is várja a héten nézőit a csatorna: láthatják a Hagyaték sorozatból a Tavaszi szél – Házasság Isten és ember előtt, valamint A házasság szentsége című alkotásokat és az Isten kezében dokumentumsorozat három részét, továbbá a Professzor Kopp Mária című dokumentumfilmet. Február 14-én 22:30-tól A nélkülözhető boldogság pillanatai című  filmet, 18-án vasárnap délután pedig Andre Rieu – Üdvözlet a világomban koncertfilmjei közül egy esküvői különkiadást láthatnak.

Petőfi Filmklub a Házasság hetén az M2 Petőfi TV-n

A házasságban fontos az állandó megújulás, erre kiemelt hangsúlyt fektet idén Házasság hete országos rendezvénysorozat is, amelyre jól reflektál az M2 Petőfi TV-n február 11-én vasárnap 21:18-tól látható a Bocs, hogy szeretlek című spanyol romantikus film. A tematikus hetet szintén spanyol alkotással zárja a csatorna, február 18-án az Amíg a lagzi el nem választ című romantikus filmet láthatják.

 

Borítókép: Bocs, hogy szeretlek, fotó: Batrax Entertainment