Huszti Péter: „Semmiféle keserűség nincs bennem”

 

Néhány éve döntött úgy, hogy visszavonul a színpadtól Huszti Péter. A Magyar Corvin-lánccal és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett színészlegenda az Almárium nézőivel osztotta meg, hogy telnek mostanában napjai.

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész generációjának egyik legismertebb tagja. Színházi- és filmszerepekben nyújtott emlékezetes alakításai mellett jelentős rendezői és oktatói, író munkássága is. Néhány éve úgy döntött, visszavonul, amely – mint fogalmazott a Duna műsorában – nem okozott életében drámai törést. „Elmondtam mindent, amit el akartam mondani, szerepeimben és rendezéseimben is. Semmiféle keserűség nincs bennem, az életem most is ugyanolyan szép, mint volt” – mondta a színművész az Almárium vendégeként. „Ott van a családom, sokat olvasok, koncertekre járunk, amelyet ötven évig nem tehettem meg, hiszen majdnem minden este játszottam” – tette hozzá.

Huszti Péter számos filmben nyújtott emlékezetes alakítása mellett színpadon olyan klasszikus szerepeket játszott el, mint Hamlet, Jago vagy Lear király. Visszagondolva rájuk szerepbarátainak nevezte őket. „Ilyen volt Peer Gynt, Cyrano, vagy Hamlet és más Shakespeare- illetve Csehov szerepek. Érdekes módon még mai is itt vannak velem. Nem a szövegek, monológok, hanem néhány döntő fontosságú sor egy-egy darabból. Például Cyrano becsületről, Peer Gynt hazatérésről, Hamlet halálról szóló mondatai. Ezek végig kísérték az életemet”. 

teljes beszélgetés az Almárium Médiaklikk-oldalán nézhető újra.

Almárium – hétköznap 13:40-től és 15:00-tól a Dunán.

Kapcsolódó