Hazánk ismert zenetörténésze a világhírű karmesterrel, Leonard Bernsteinnel dedikált

 

Két könyvet is írt Leonard Bernsteinről Juhász Előd, a 80-as, 90-es években népszerű Zenebutik műsorvezetője. A zenetörténész a Grammy-díjas amerikai zeneszerző, karmester életéről készült film kapcsán osztotta meg személyes találkozásaik emlékét a Librettó nézőivel.

Kora sztárkarmesterének tartják Leonard Bernsteint, aki tíz évig vezette az Amerikai Egyesült Államok egyik legjobb zenekarának számító New York-i Filharmonikusokat. A West Side Story zeneszerzője hazánkban 1983-ban adott felejthetetlen koncertet. Az életéről készült film bemutatója kapcsán az M5 Librettó című műsorában hazánk ismert zenetörténésze, rádiós- és televíziós műsorvezetője, Juhász Előd idézte fel ismertségük emlékezetes pillanatait. Többször is volt lehetősége interjút készítenie a karmesterrel. Első, róla szóló könyve megjelenése után találkozott először Bécsben Bernsteinnel.

„Ha már fogad, úgy érzed, mintha a legjobb barátod lenne. Hihetetlenül közvetlen, tájékozott és művelt ember volt” – mesélte a Librettóban Juhász Előd. Hozzátette: amiben ő a legnagyobb volt az a „zenehíd” építése, a zene megszerettetése.

Az egykori Zenebutik műsorvezetője a művész magyarországi koncertjén is ott volt, látta a próbát, és további felejthetetlen pillanatokat is okozott neki. „A koncert előtt az egyik kiadónál volt dedikálása. Nem sokkal korábban jelent meg a Bernstein story című könyvem, és együtt dedikáltunk. Több mint két óra hosszán át írta alá a könyveket és lemezeket, amiket hoztak neki, és mindenkihez volt egy-két kedves szava.”

teljes beszélgetés újranézhető a Librettó Médiaklikk-oldalán.

Librettó – hétköznap 18 órától az M5 kulturális csatorna műsorán.

Borítókép: Juhász Előd, Librettó, fotó: MTVA

Kapcsolódó