A közmédia filmajánlója a 49. hétre

 

Vándorszínészek             Duna 2023.12.10 21:00 2023.03.01

Egy szegény, ám annál lelkesebb színtársulat vándorol Pest felé nem törődve a zord időjárással, hogy az elmaradott magyar vidéken magyarul közvetítsék a világ-és magyar irodalom legszebb történeteit, drámáit. Csodálatos képi világ, romantika, szerelem, féltékenység  Sándor Pál filmjében.

Cukorbébi          Duna 2023.12.07 21:45  2022.01.01

A középkorú, teltkarcsú Marianne a Béke poraira nevű temetkezési vállalatnál dolgozik. Napjai egyhangúan telnek: magányos óráinak monotóniáját csak az úszás, a televízió-nézés és az evés szakítja meg. Egy nap felfigyel egy fiatal, szőke és nem mellesleg vékony metróvezetőre. Módszeres tervet dolgoz ki, hogyan tudná megkörnyékezni vágyai tárgyát. Hosszas nyomozás után több fontos dolgot is megtud róla, például azt, hogy Hubernek hívják, hogy imádja az édességet és nem mellékesen azt is, hogy a felesége két hétre elutazik. Marianne akcióba lendül és meghívja a férfit vacsorára. Új ruhában, kicsinosítva, hálószobájában új, széles ággyal várja, ám Huber nem érkezik meg a megbeszélt időpontban. Marianne-t nem olyan fából faragták, hogy könnyen feladja, amit egyszer a fejébe vett….

A pótolhatatlan Werner doktor           Duna 2023.12.08 20:45 2023.05.01

Werner doktor évek óta egy kis vidéki város megbecsült, mindenki által ismert orvosa. Egy napon egy új kollégát kap maga mellé, ugyanis a doktort súlyos betegséggel diagnosztizálják. Felmerül a kérdés: kinek van nagyobb szüksége a másikra? Az orvosnak a városra, vagy a városnak az orvosra?

Sztankay mozija Szép lányok ne sírjatok                   M5 2023.12.07 21:10

Savanyú és Juli szerelmi története több egy románcnál. A film sok-sok zenével színezve mutatja be a magyar beat-korszak ifjúsági kultúráját, a fiatalok életét nagyban meghatározó lakáshelyzetet. Ebben az időben az országban mintegy 20 ezer fiatal zenélt, ekkor élte virágkorát az ifjúsági klub mozgalom. A filmben a legfelkapottabb együttesek, a Kex, Metro, Syrius és a Tolcsvay-trió koncerteznek olyan kultikus helyeken mint az Ifipark vagy a Várkert Bazár. Mészáros Márta filmje.

Egerek és emberek         M5 2023.12.09 21:35

Az Egyesült Államok az 1930-as évek nagy gazdasági válságának idején. Vándorló munkások ezreihez hasonlóan egy furcsa páros, George és Lennie is munkalehetőséget keresve járják az országok. A két férfi tökéletesen kiegészíti egymást, míg George okos, de átlagos fizikumú, addig Lennie egy együgyű, de nagy erejű óriás. Lennie arról álmodik, hogy egyszer saját farmjuk lehet, ahol nyulakat tarthat, a bársonyos szőrük érintése ugyanis a legnagyobb gyengéje. A legutóbbi munkahelyükön épp ez sodorta bajba őket, mikor Lennie megérintette egy nő finom tapintású, vörös ruháját, és félreértésből erőszak kísérletével vádolták meg. Az aratás idejére a Tyler farmon találnak munkát, ahol a munkavezető csinos felesége igencsak élvezi, megjelenésének milyen hatása van a férfiakra. Különösen élvezi a félnótás Lennie rajongását, akivel szívesen fésülteti gyönyörű barna haját. George hiába figyelmezteti barátját, hogy ez a nő bajt jelent, a bekövetkező események tragikus fordulatai már George eszén is kifognak. John Steinbeck 1937-ben megjelent, híres regényének filmváltozatában John Malkovich és Gary Sinise alakítják a két főszerepet, Sinise egyúttal a film rendezője is volt, s munkáját az 1992-es cannes-i filmfesztiválon a legjobb rendezés díjára jelölték. A humánus történetet a két főszereplő sallangoktól mentes színészi alakítása teszi megrendítően széppé és katartikussá.

A Pentagon titkai             Petőfi TV  2023.12.10 21:19

2017-ben Steven Spielberg a ’70-es évek Amerikájának egy közismert politikai botrányához nyúl témáért: a Pentagon-iratok nyilvánosságra kerüléséhez. A tét: a sajtószabadság, az igazsághoz való jog sérthetetlensége. A főszerepekben Meryl Streep és Tom Hanks láthatóak.

 

Borítókép: Vándorszínészek, fotókredit: Prorom Media-Trade GMBH

Kapcsolódó