Poór Péter gyerekkora óta rajongója a magyarnótának

 

A Máté Péter-díjas énekes úgy véli, a magyarnóta kuriózum, amelyet a világ más részein is szívesen hallgatnak az emberek. Nem véletlen a Dankó Rádió egyedülálló kezdeményezésének sikere. Az év magyarnótáját megtalálni hivatott, november 17-én záruló közönségszavazásról Poór Péter mellett Budai Beatrix előadóművésztől, a rádió műsorvezetőjétől tudhattak meg részleteket és műfaji érdekességeket az Almárium nézői.

Zenész családban nőtt fel, gyerekkora óta rajongója a magyarnótának Poór Péter. „Bár senki sem volt hivatásos zenész, mégis mindenki valamilyen módon kapcsolódott a muzsikához a családomban. Édesapám például művészi fokon hegedült és kiválóan énekelt. A családi esteken összegyűltünk a nagyszobában és »magyarnóta volt műsoron«. Már egészen kisgyerekként megtanultam sok dalt édesapámnak köszönhetően” – idézte fel gyerekkori emlékeit az előadó az Almáriumban. „A magyarnótában az emberek lelki világa tükröződik, legyen az vidám, szomorú, vagy elgondolkodtató” – véli Poór Péter, aki szerint a magyarnóta – amelynek legkedveltebb darabját keresi hallgatói segítségével a Dankó Rádió – egy kuriózum, és határainkon túl, a világ számos pontján szeretik hallgatni az emberek.

A műfaj népszerűségét bizonyítja a Dankó Rádió kezdeményezésének sikere: a 2023 kedvenc magyarnótáját megtalálni hivatott közönségszavazásra több ezer voks érkezett nemcsak hazánkból, hanem a világ számos más pontjáról is. Az összesítés után kialakult top 30-as listában a műfaj sokrétűségéhez mérten változatos dalok szerepelnek, köztük az úgynevezett „hallgatók” is.

 „A magyarnóta gyűjtőfogalom, ezen belül elkülönítjük a lassú, szívhez szóló dalokat. Ezeket nevezzük hallgatóknak” – mondta az Almárium nézőinek a Dankó Rádió műsorvezetője. Budai Beatrix a közönségszavazás további részleteit is ismertette, kiemelve, már csak pénteken éjfélig lehet a legkedveltebb 30 nóta közül választani.

Szavazni több módon lehet a listán szereplő dalokra: hirado.hu és a médiaklikk.hu felületén, a dankoradio@mtva.hu címen, SMS-ben a 0630/555-5530-as számon vagy akár levélben is a 1037 Budapest, Kunigunda útja 64. címre küldött, a Dankó Rádió szerkesztőségének címzett levélben. A szavazók között értékes nyereményeket sorsolnak ki. A Dankó Rádió-ajándékcsomag mellett a nyertesek részt vehetnek a Dankó Rádió decemberi élő stúdiókoncertjén, illetve a Duna szilveszteri műsorának felvételén. A főnyeremény egy 250.000 forint értékű szállodautalvány.

November 23-án, Rimaszombaton, az év utolsó Dankó Klub koncertjén elhangzik majd az az öt nóta, amelyre a legtöbb szavazat érkezett és kiderül, melyik lett a 2023-as év magyarnótája. Nemcsak a helyszínen, hanem a Dankó Rádióban is hallható lesz az esemény, a Tudod-e még az én nótámat? című műsor 17 óra után kapcsolja a helyszínt.

A teljes beszélgetés az Almárium Médiaklikk-oldalán nézhető újra.

További részletekért hallgassák a Dankó Rádió műsorait, vagy látogassanak el a rádió Médiaklikk– és Facebook-oldalára, ezeken minden szükséges információt megtalálnak a szavazás részleteiről.

Almárium – hétköznap 13:40-től és 15:00-tól a Dunán.

Kapcsolódó