Nemzetközi zenei versenyek a Rádiózenekar történetében

 

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara nyolc évtizede meghatározó szereplője a magyar és a nemzetközi zenei életnek. December 19-én nagyszabású koncerttel ünnepli a kerek évfordulót. A jubileum alkalmából – áttekintve az elmúlt 80 év meghatározó eseményeit – a Rádiózenekar szerepét ismerhetik meg a rangos hazai rádiós-televíziós versenyeken.

A Rádiózenekar a hatvanas évek végétől állandó és aktív szerepet vállalt a Magyar Rádió által meghirdetett rangos hazai – eleinte a Zeneakadémia hallgatói részére kiírt – hangszeres zenei versenyeken, mint kísérőzenekar, a döntők és a gálakoncertek rendszeres közreműködője. 1968-ban Lehel György vezényletével ők kísérték a döntőben a Mozart, illetve Beethoven zongoraversenyeit előadó ifjú muzsikusokat, akik közül akkor Lux Erika bizonyult a legjobbnak. 1969-ben a hegedűművészek számára kiírt versenyen a győztesek zeneakadémiai koncertjén játszott a Rádiózenekar, Sándor János vezényletével: az első helyezett Perényi Eszter szólójával Bartók Hegedűversenyét adták elő. 1970 legendás és sorsfordító év volt a rádiós zenei versenyek történetében: a 18. születésnapja előtt álló Kocsis Zoltán diadalmaskodott. A gálán Lukács Ervin vezényletével Beethoven G-dúr zongoraversenyét adta elő a Rádiózenekarral, ez a találkozás egy hosszú és gyümölcsöző kapcsolat kiindulópontja volt. Az 1972-es Kodály énekverseny két nyertese, Tokody Ilona és Sass Sylvia is a Rádiózenekarral rögzítette első áriafelvételeit.

Az elkövetkező évek során ugyancsak megannyi olyan fiatal muzsikus győzött, aki azután az együttes gyakori partnerévé vált. Kezdve mindjárt Jandó Jenővel, aki az 1973-as verseny első helyezettje volt. 1975-ben Szenthelyi Miklós hegedűművész lett a verseny legjobbja. 1977-ben újra dalverseny következett, amelynek megosztott első helyezését Póka Eszter és Polgár László nyert el. Az évtized utolsó, 1979-es, zongoristák számára meghirdetett versenyén szintén megosztott elsőség született Kassai István és Nagy Péter személyében. 1982-ben ismét a hegedűsökre került a sor, ekkor Szabadi Vilmos győzött, aki a záróhangversenyen Brahms Hegedűversenyét játszotta. 1985-ben a zongorista Király Csaba győzelmével folytatódott a Rádió zenei versenyeinek sorozata, majd 1988-ban fafúvós versenyt hirdettek, méghozzá négy kategóriában: a nagydíj Kiss József oboistáé lett, aki egy évtizeden át volt a Rádiózenekar szólamvezetője. A kategóriagyőztesek közül ugyancsak az együttesben játszott a fuvolás Hegedűs Mónika és a klarinétos Balogh József is. Évtizedes kihagyás után a következő versenyre 1998 őszén került sor, gordonkások számára, amelyet Fenyő László és Mérei Tamás nyert meg. 2003-ban pedig a zongorista Farkas Gábor győzött – a döntőben és a gálán természetesen a Rádiózenekar kíséretében muzsikálva.

1974 tavaszán rendezték meg a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenyét, ahol a versenysorozat túlnyomó részében a Rádiózenekar nagy szerepet kapott  és bizonyíthatta magasszintű reakció- és alkalmazkodókészségét. A zenekarnak rendkívüli képességgel kellett alkalmazkodnia a különböző karmester-egyéniségekhez és a műsorösszeállítás sokszínűsége is nehezítette az együttes dolgát. Az első karmesterversenyt a japán Kobajasi Kenicsiró nyerte, s ő éppúgy a Rádiózenekar közkedvelt dirigensévé vált, akárcsak a második helyezést megszerző Medveczky Ádám. A minden várakozást felülmúlóan nagy sikerű első verseny nyomában 1977-ben és 1980-ban is megrendezték a versenyt. 1983 tavaszán, a negyedik televíziós karmesterversenyen a hazai zenei életben és a Rádiózenekar életében is később meghatározó szerepet betöltő Ligeti András lett a negyedik. Az 1986-ban megrendezett versenyt a korábbi zsűrielnök, Ferencsik János emlékének ajánlották. 1986-ban és 1989-ben majd 1992-ben folytatódott a sorozat, de az 1998-as, kilencedik karmesterversenyig kellett várni az első magyar sikerre: Héja Domonkos diadalmaskodott. A korábbi versenyeken számos magyar karmester kapott díjakat, köztük Győriványi Ráth György, Kocsár Balázs, Hamar Zsolt, Kesselyák Gergely és Ménesi Gergely. Az új évezredben már csupán egy televíziós karmesterversenyt rendeztek 2002-ben, ismét a Rádiózenekar részvételével. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara közreműködött az elmúlt években a Zeneakadémia által alapított Bartók Világverseny hegedűsök és zongoristák számára kiírt nemzetközi versenyein is.

80 éves a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekar – jubileumi hangverseny december 19-én 19:30-kor a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében és élőben a Bartók Rádió, valamint az M5 kulturális csatornán.

 

Borítókép: fotó: MTI/Mohai Balázs

Kapcsolódó