Vonat száguldott keresztül a közmédia stúdióján

 

A tudományos-ismeretterjesztő műsor szombati adása a késéssel foglalkozik. Fejős Ádám műsorvezető vendégei a bosszantó jelenség hátterét és hatásait fedik fel. A virtuális stúdióban vonatok robognak, a közmédia meteorológusa hajóskapitánynak áll, majd egy felhőkarcoló ablakát tisztítva elárulja, miként élte túl egy késedelemnek köszönhetően Jackie Chan a 2001. szeptember 11-ei terrortámadást.

Delta negyedik részének központi fogalma: a „Késés”. A Duna megújult műsorában számos érdekesség hangzik el, a többi közt, hogy Japánban 45 másodperces vonatkésésnél már külön figyelmeztetik az utasokat. Ennek kulturális okairól Vida Mitsuki Március beszél, miközben egy japán szupervonat suhan át a stúdión. A japán idegenvezető elárulja, milyen időegységekben gondolkodnak a kelet-ázsiai szigetországban és arról a legendáról is lerántja a leplet, hogy valóban lemond-e a közlekedési miniszter fél perces késésnél. Szalay Ágnes pszichológus arra ad választ, mitől függ, hogy valaki notórius késő vagy éppen kényszeresen pontos. Egy bibliai történeten keresztül Máté-Tóth András teológus elmagyarázza, mi a jelentősége a késésnek a vallásban és a rituálékban.

Fejős Ádám a fizikai és érzelmi létünket meghatározó, a hétköznapjainkat befolyásoló kérdésekre keresi a választ a minden korábbitól eltérő képi világgal jelentkező sorozatban. A közmédia meteorológusa meghökkentő történetekkel támasztja alá, hogy a késés életmentő is lehet. Az Oscar-életműdíjas hongkongi színésznek, Jackie Channek megbeszélése lett volna 2001. szeptember 11-én a World Trade Centerben. A szombati adásban kiderül, mi akadályozta meg a találkozót. A műsorvezető a virtuális stúdió sokoldalú lehetőségeit kihasználva egy hajó fedélzetéről számol be arról, hogy több híresség váltott jegyet a Titanicra, mások mellett a Nobel-díjas Guglielmo Marconi. A drótnélküli távíró feltalálója végül máskor utazott, ezzel elkerülve, hogy az óceánjáróval együtt odavesszen.

Delta – szombatonként 16:30-kor a Dunán.

Borítókép: Delta, fotó:MTVA