Koltai Lajos új filmje Semmelweis Ignác szélsőségeit is megmutatja

 

Az anyák megmentőjét, Semmelweis Ignácot egy fegyelmezett idős úrnak képzelik el, ám a valóságban még harminc éves sem volt, amikor sok erőfeszítés és szakmai vita után a gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezéseivel reformot vitt keresztül az orvostudományban. Koltai Lajos filmje, a november végétől a mozikban látható Semmelweis kendőzetlenül mutatja be a világhírű magyar orvos alakját – minderről a rendező az M5 Librettó című műsorában beszélt.

„Nagyszerű a forgatókönyv, remek a cselekmény és a dialógusok. A filmben megmutatjuk, hogy Semmelweis Ignác szélsőséges, indulatokkal teli személyiség volt. Ha valaki az útjába állt, azon keresztül ment. Csak az érdekelte, hogy megtalálja az okot, miért hal meg olyan sok édesanya szülés után. Az ember azért megy moziba, hogy találjon egy hőst, a Vecsei H. Miklós által megformált Semmelweis egyértelműen ilyen karakter” – összegezte a film erősségeit az M5 Librettó című műsorában a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező, érdemes művész. Koltai Lajos hozzátette, a szereplők átlényegülését grandiózus díszlet, valamint Szakács Györgyi Kossuth- és Jászai Mari-díjas jelmeztervező munkája is segítette.

A hazánkban november 30-án debütáló alkotás osztatlan sikert aratott az Amerikai Egyesült Államokban: a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon Koltai Lajos rendezése lett a legjobb film, Vecsei H. Miklós a legjobb színész, Nagy Katica pedig a legjobb színésznő díját nyerte el. Az örömteli fogadtatást egy újabb jó hírrel koronázta meg a filmművész: Koltai Lajos megerősítette, hogy elfogadta a közmédia felkérését, és idén – Rúzsa Magdolnához hasonlóan – csatlakozik a Jónak lenni jó! karitatív médiakampányhoz jószolgálati nagykövetként.

„Az elmúlt hónapjaimat a Semmelweis-film miatt a születés témája határozta meg. Az 1800-as évek óta az orvostudomány rengeteget fejlődött, napjainkban már olyan esetekben is tudnak segíteni, ami korábban kizárt volt. Minden, amiben szeretet van, ahhoz szívesen csatlakozom. Ha személyem bármiben tudja segíteni a kezdeményezést, nagy örömet jelent nekem” – tette hozzá Koltai Lajos.

Jónak lenni jó! adománygyűjtő akció idei kedvezményezettje a Semmelweis Egyetem Alapítvány. Magyarország legnagyobb médiavállalata idén a koraszülött és a veleszületett fejlődési rendellenességgel élő gyermekek fejlesztését támogatja. Az alapítvány célja a Semmelweis Fejlődéstámogató Központ komplex működésének támogatása. Hazánkban évente körülbelül 7500 koraszülött gyermek születik, és több százra tehető azok száma, akik valamilyen egyéb problémával – vele született fejlődési zavarral, anyagcsere-betegséggel, vagy oxigénhiánnyal – jönnek világra. A gyűjtés már elkezdődött: az 13600-as adományvonal hívásával és a 04-es azonosító megadásával, illetve az ugyanerre a telefonszámra küldött 04-es kódú SMS-sel bárki támogathatja az alapítványt 500 forinttal.

Jónak lenni jó! kampány alakulásáról a mediaklikk.hu/jonaklennijo oldalon lehet tájékozódni.

 

Borítókép: Koltai Lajos, fotó: MTVA/Zih Zsolt

Kapcsolódó