Fontos témára világít rá az M5 nemzetközi díjas riportfilmje

 

A vandalizmus helyett az összefogás legyen a cél – erre hívja fel a figyelmet az M5 kulturális csatorna Kommentár Klub című műsorának riportfilmje. A riporter, Jámbor Flóra szerint a klímaaktivisták és a műkedvelők együttműködése szolgálhat valódi célt. A közmédia műkincsrongálási eseteket bemutató összeállítása nemzetközi elismerést kapott: az ABU Prizes 2023 versenyén „TV News Reporting” kategóriában első helyezett lett.

Az elmúlt másfél évben környezetvédelmi aktivisták egy szélsőséges csoportja Európa-szerte több múzeumban megrongált világhírű alkotásokatAz egyik leghíresebb eset az volt, amikor paradicsomlevet öntöttek Vincent van Gogh Napraforgók című festményére. Az M5 kulturális csatorna ezeket a szélsőséges eseteket vette górcső alá a Kommentár Klub című műsorában bemutatott riportfilmben.

Mindazok, akiket megszólítottunk a témában, egy állásponton vannak: ezek az akciók kontraproduktívak, mert a klímavédelem nemes ügyét összekapcsolják a vandalizmussal” – kezdte Jámbor Flóra, a kisfilm riportere az M5 Librettó című műsorában. „Rongálással nem lehet építeni, de az aktivisták és a műkedvelők összefogásával, közös művészeti projektekkel lehet tenni a környezetvédelemért” – vonta le a következtetést a kisfilm készítője, és hozzátette, Magyarországon – szerencsére – eddig nem történt hasonló eset.

A közmédia kulturális csatornáján bemutatott riportfilm októberben első helyezést ért el a világ egyik legrangosabb szakmai seregszemléjén, az ABU Prizes 2023 versenyén „TV News Reporting” kategóriában.

 

Borítókép: fotókredit: MTVA

Kapcsolódó