„Ha újrakezdhetném, akkor is rockzenész lennék” – Frenreisz Károlyt ünnepli a közmédia

 

A legendás rockzenekar, a Skorpió jubileumi koncertjének műsorra tűzésével köszönti születésnapján az együttes frontemberét a Duna. A nagyszabású esemény felvételét november 8-án láthatják a nézők. A Kossuth-díjas Frenreisz Károly által alapított formáció 50 éve meghatározója a hazai könnyűzenének.

A magyar beatzene ikonja tiszteletére november 8-án látható a Dunán a Skorpió 50 koncert. A hangszervirtuóz zenekar a Városligetben ezrekkel ünnepelte öt évtizedes fennállását, a zenetörténeti eseményt a közmédia örökítette meg. Az 1973-ban alakult rockegyüttes hazánk harmadik supergroupjaként jött létre, tagjai ismert formációkban tettek szert hírnévre. Frenreisz Károly Kossuth-díjjal és a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett rockzenész, zeneszerző a 60-as évek óta emblematikus alakja a hazai könnyűzenének, a Metro és az LGT énekes-basszusgitárosa volt.

A november 25-én kezdődő Csináljuk a fesztivált! zsűritagjának nevéhez olyan – a koncertfelvételen is elhangzó – slágerek kötődnek, mint az Azt beszéli már az egész város, az Így szólt hozzám a dédapám, a Folyóparton ülve, vagy a Vezess át az éjszakán. A generációkat összekötő dalok mellett ikonikus filmzenék is köszönhetők az idén 50 éves Skorpiónak: a Csak semmi pánikAz elvarázsolt dollár, a Hamis a baba, valamint A három testőr Afrikában című filmekben is elhangzik az együttes valamelyik dala. Utóbbi alkotás egyik jelenetében még az együttes tagjai is szerepeltek.

Frenreisz Károlyt nemcsak a színpadon láthatta a közönség, filmekben is játszott. A színészpálya nem állt távol tőle, hiszen féltestvére,  a Jászai Mari-, Balázs Béla- és posztumusz Kossuth-díjas Latinovits Zoltán, valamint fivére, a Balázs Béla-díjas Bujtor István hazánk rajongott színészei voltak. A nyughatatlan bohémként is emlegetett előadó mégse cserélte le a színpadot, korábban az M5 kulturális csatornának úgy nyilatkozott: „Ha újrakezdhetném, akkor is rockzenész lennék…”.

Skorpió 50 koncert – november 8-án 22:50-kor a Dunán.

Borítókép: Frenreisz Károly, fotó:MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó