Megtörtént események ihlette magyar thriller, a Trezor a Dunán

 

Napokkal a szabadságharc bukása után, 1956 novemberében játszódik a Belügyminisztérium földalatti trezorjában a valós eseményeket feldolgozó Trezor című alkotás. A számos sikerfilm forgatókönyvírója, Köbli Norbert által jegyzett történelmi thriller vasárnap 21 órától látható a Dunán.

A közmédia a Nemzeti Filmintézettel együttműködésben sikeres magyar produkciókat tűz műsorára reklám és megszakítás nélkül vasárnap esténként. Ennek következő darabja a Bergendy Péter rendezésében készült 2018-as Trezor című tévéfilm.

A történet alaphelyzete hihetetlen, de igaz: a szabadságharcot vérbe fojtó, újraszerveződő belügyesek ’56 novemberében azzal a kínos helyzettel szembesülnek, hogy képtelenek behatolni saját trezorjukba, ahol a bizalmas, személyes anyagokat őrzik. A trezort nyitó speciális kulcsok a forradalom zűrzavarában elvesztek, az ajtó bombabiztos. Megoldásként kihoznak a börtönből egy hajdani bankrablót, akinek egyszer már sikerült feltörnie ezt a trezort. A fegyenc azonban egész mást talál a feltáruló ajtó mögött, mint amire számított. Ekkor veszi kezdetét egy izgalmas, fordulatos játszma, ahol senki és semmi nem az, aminek látszik.

A film forgatókönyvét az a Köbli Norbert jegyzi, aki a televízióban először idén októberben a Dunán bemutatott, a 2023-as Magyar Mozgókép Fesztiválon a legjobb játékfilmnek járó díjjal elismert Blokádot is. A Trezor fő szerepeiben Anger Zsolt, Scherer Péter, Tasnádi Bence, Hámori Gabriella, Varga József valamint Kőszegi Ákos láthatók.

Trezor a televíziós forgalmazású alkotásoknak járó Magyar Filmdíj több kategóriájában is diadalmaskodott 2019-ben. Bergendy Péter rendező, Lajos Tamás producer és Köbli Norbert forgatókönyvíró átvehették a legjobb tévéfilmért és a legjobb tévéfilmes forgatókönyvért járó Magyar Filmdíjat. Ugyancsak ekkor a legjobb tévéfilmes férfi főszereplőnek járó elismerést Anger Zsolt kapta, míg a legjobb mellékszereplő Scherer Péter lett.

A vasárnap esténként bemutatkozó további magyar alkotások:

November 12., Kék róka

November 19., Jutalomjáték

November 26.,  Szerdai gyerek

December 3., Hurok

Trezor – vasárnap 21 órától a Dunán.

GALÉRIA

Borítókép: Trezor, fotókredit: Szvacsek Attila

Kapcsolódó