Csendkút – ’56 mártírköltőjének története a Dunán

 

Hősies életutat járt be Gérecz Attila: a lázadó lelkű szabadságharcos fiatal éveit a börtönben töltötte, és a fogságban a versekben talált vigaszt. Az 1956-os forradalom vértanújáról készült, 2007-es Csendkút című filmet november 4-én este vetíti a Duna.

Újabb igaz történet elevenedik meg az 1956-os forradalom és szabadságharc időszakából a Dunán. Gerécz Attila költő, sportoló, forradalmár 27. születésnapja előtt nem sokkal vált hősi halottá: a november 4-én meginduló szovjet támadás után nem menekült el, hanem jelleméhez híven a harcot választotta. Társaival a Blaha Lujza tér–Dohány utca környékén keveredtek tűzharcba tankokkal, a Klauzál utcánál érte halálos találat.

A Petőfi Sándorhoz hasonlított Gerécz Attila ma a Fiumei úti sírkertben nyugszik. A 2007-es Csendkút című filmdráma bátorságának, karizmatikus egyéniségének és művészetének állít emléket, Hayth Zoltán főszereplésével. A Pozsgai Zsolt rendezte filmben a magyar színművészet kiválóságai, Kubik Anna, Dörner György, Sinkó László, Őze Áron és Szakácsi Sándor is feltűnnek.

 

Csendkút – november 4-én, 21:55-től a Dunán.

Kapcsolódó