Sára Sándor életműve előtt tiszteleg a közmédia

 

A modern magyar filmművészet kiemelkedő alakja, vizuális nyelvének egyik megújítója, Sára Sándor november 28-án lenne 90 éves. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-nagydíjas rendező, operatőr, fotográfus páratlan munkásságára emlékezve nyolc emblematikus alkotását tűzi műsorára a közmédia novemberben.

A film akkor születik meg, amikor megnézik” – Sára Sándor a nagytotál és a közelkép utánozhatatlan dinamikájával fogalmazta meg örök témáját, a kisebbségek és a kiszolgáltatott emberek sorsát, történelmi hányattatásait. Filmjeit ötvennél is több országban tűzték műsorra, és számos hazai és nemzetközi fesztiválon díjazták. A sokmillió, általa fényképezett képkocka minden egyes darabja fotóművészeti alkotás. Életműve előtti tiszteletadásként az MTVA székházának vetítő- és koncertterme máig őrzi a Duna Televízió társalapítójának és volt elnökének nevét az utókornak.

A közmédia műsorkínálatával is élteti Sára Sándor halhatatlan munkásságát. November 3-tól péntek esténként 21 órai kezdéssel több alkotását tűzi műsorára az M5 kulturális csatorna, látható lesz az Apa – Egy hit naplója; az Ünnepnapok; a Budapesti mesékA mérkőzés és az Orfeusz és Eurydiké című film. A Balázs Béla-díjas operatőr és filmrendező kivételesen gazdag és változatos munkásságából három remekművet november 28-án láthatnak a nézők: 11:35-től a Duna World csatornán a Holnap lesz fácán, 13:50-től az M5-ön a Szindbád, 21:45-től pedig a Dunán a Feldobott kő című művek lesznek műsoron.

 

Sára Sándor öröksége a közmédia csatornáin – novemberben az M5, a Duna és a Duna World műsorán.

Borítókép: Fotó: MTI/Bojár Sándor

Kapcsolódó