Gubás Gabit szerepe szembesítette az elmúlással

 

Mindenszentekkor rendhagyó beszélgetés várja a Kossuth Rádió hallgatóit: a Kalendárium című műsor vendége Gubás Gabi lesz. A színművész egy nehéz témáról, a méltóságteljes halálról beszél majd a Polcz Alaine-ről szóló színdarabja kapcsán.

Megcsalták, megerőszakolták, elvesztette a munkáját, nem lehetett gyereke, mégis élni és segíteni akart: még a klinikai halál állapotából is visszatért. Polcz Alaine pszichológus, a tanatológia magyarországi úttörője, a Magyar Hospice Mozgalom életre hívója hányattatott sorsa ellenére arra tette fel életét, hogy a legkiszolgáltatottabbakon, a haldoklókon segítsen. Tanításait a Jászai Mari-díjas színművész, Gubás Gabi a színpadon adja át egy monodrámában – pályája meghatározó munkájáról a Kossuth Rádióban mesél majd.

„Polcz Alaine egy gyönyörű ékkővé csiszolta magát, és muszáj beszélnünk róla, átadnunk a gondolatait. Visszahúzódó személyiség volt, a közvetlen környezete sem tudott róla, milyen szenvedéseket élt át. Mindig emlékeztetett arra, hogy mindennek megvan a miértje, és hogy pozitív szemléletmóddal még a szenvedéseink is elfogadhatók. Úgy búcsúzott ettől a világtól, hogy hitte, minden úgy volt neki a legjobb, ahogyan megtörtént vele, mert attól lett belőle az, aki. Nem csinálta volna másképp, ez volt az ő igazi bölcsessége” – mondja a mindenszentekkor adásába kerülő interjújában Gubás Gabi. A teljes interjú meghallgatható a Kossuth Rádió Kalendárium című műsorának november 1-jei adásában.

 

Kalendárium – minden hétköznap 15:30-16:00 között a Kossuth Rádióban.

Borítókép: Gubás Gabi, fotó: Zih Zsolt

Kapcsolódó