Első helyezést ért el az ABU Prizes versenyén a Kommentár Klub riportfilmje

 

Nemzetközi elismerésben részesült az M5 kulturális csatorna Kommentár Klub című műsorának riportfilmje. Az alkotás az ABU Prizes 2023 versenyén „TV News Reporting” kategóriában ért el első helyezést.

Környezetvédelmi aktivisták Európa-szerte műkincsrongálásokba kezdtek azért, hogy felhívják a figyelmet a természetvédelemre. Ezt a témát mutatja be a közmédia riportfilmje, az ázsiai és csendes-óceáni térség, ABU Prizes 2023-as versenyén „TV News Reporting” kategóriájának első helyezettje. Az M5 kulturális csatorna Kommentár Klub című műsorában bemutatott kisfilm öt kontinens mintegy 70 országának és régiójának produkciói, egészen pontosan 357 nevezett alkotás között mérettette meg magát. A díjat Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója vette át az október 31-én megrendezett ceremónián Szöulban.

A kategóriagyőztes adás különlegessége, hogy kitekintést ad egy nemzetközi szintű kultúrpolitikai témára: a klímaváltozás ellen folytatott küzdelem egy szélsőséges példáját mutatja be, ugyanakkor műtárgyaink és hazai múzeumaink megóvásának fontosságát is hangsúlyozza. Bár az akciók még nem érték el hazánkat, fenyegetettséget jelenthetnek közös kulturális örökségünkre – erre hívja fel a figyelmet a közszolgálati média kulturális csatornájának összeállítása.

Az M5 csatornán vasárnap esténként látható Kommentár Klub célja az aktuális nemzetközi és hazai események, jelenségek és folyamatok szakértői elemzése, valamint az ezek mögött húzódó összefüggések feltárása. A műsor a Kommentár folyóirat munkatársainak szakmai részvételével egyedülálló és mélyreható módon járja körbe a kultúrpolitika területét, felhívva a nézők figyelmét a kulturális értékek megőrzésének jelentőségére.

Borítókép: M5 - A kultúra otthona (Grafika: MTVA)

Kapcsolódó