Új jegyzetsorozat a Kossuth Rádióban

 

A szerző előadásában hallható holnaptól a Kossuth Rádióban Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának A valahol szabadsága – Rendhagyó hazaszótár című kötete alapján készülő jegyezetsorozata. A műsor az író, publicista világlátását és magyarságfelfogását adja át egy-egy kiválasztott fogalommal.

Rendhagyó hazaszótár szócikkei az alapja a Vasárnapi újságban hallható sorozatnak, amelyben Demeter Szilárd hétről hétre a jelen történéseire reflektál. A kiadvány a XXI. Század Intézet 21 című zsebkönyvsorozatának részeként jelent meg a nyáron.

„Alapvető fogalmainkat szeretném újra és újra abban a kontextusban elmagyarázni, amiben én megértettem az elmúlt pár évtizedben, amióta itt élek a Kárpát-medencében. Magyar szemmel nézünk a világra és megpróbáljuk megérteni a világot azon értékkészlet alapján, amelyet akár az Alaptörvény is értékhorizontként feltételez” – mondta Demeter Szilárd az M5 Agenda kulturális híradónak.

A mű szembeállítja a nemzeti szabadságot a bárhol szabadságával, míg utóbbi – mint azt a szerző kifejtette – lényegében a hontalanság szinonimája, addig a valahol szabadsága a nemzeti közösséghez tartozást jelenti. Az október 29-től heti rendszerességgel jelentkező rovat a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában hallható.

Kapcsolódó