Kém a sötétben – Magyar alkotók mesterműve a Dunán

 

Újabb filmtörténeti különlegességet tűz műsorára novemberben a Duna. A Kém a sötétben című 1939-es angol játékfilm forgatókönyvét a magyar származású Oscar-díjas Pressburger Imre írta J. Storer Clouston azonos című műve alapján. További érdekessége, hogy zeneszerzője a háromszoros Oscar-díjas Rózsa Miklós.

Kém a sötétben című klasszikus kémfilm 1917-ben játszódik a német hadiflotta kieli támaszpontjánál. Hardt kapitány, német tengerésztiszt és legénysége különleges küldetést kap: Észak-Skóciában, a brit királyi flotta bázisát kell megsemmisíteniük. A parancs egyértelmű, a kivitelezés azonban nem könnyű, mert a szereplők közül senki sem az, akinek első pillanatban látszik.

A fordulatokban gazdag cselekmény hamisítatlan angol humorral, egyedi karakterekkel és pörgős dialógusokkal bontakozik ki, ennek megteremtésében kulcsszerepe volt a magyar származású, angol forgatókönyvírónak, Pressburger Imrének. A film készítői között egy másik magyar alkotó is jelen volt, a háromszoros Oscar-díjas zeneszerző, Rózsa Miklós készített filmzenét az alkotáshoz.

Kém a sötétben – november 4-én, 15:00-től a Dunán.

 

Borítókép: Fotó: Médiaklikk

Kapcsolódó