Gravitációs kiképzésre indulnak a magyar űrhajósjelöltek – derült ki a Kossuth Rádió műsorából

 

Milyen út vezetett odáig, hogy Magyarország embert küldjön az űrbe? Hol tart most a négy magyar űrhajósjelölt kiképzése? Erről beszélt részletesen Ferencz Orsolya, űrkutatásért felelős miniszteri biztos és Magyari Gábor, a HUNOR Magyar Kutatóűrhajós Program repülésüzemi és képzési vezetője a Kossuth Rádió Irány az űr! című vasárnap délutáni műsorában.

A négy magyar űrhajósjelölt felkészülését végig kísérő Irány az űr! legutóbbi, vasárnapi részéből kiderült, hogy jelenleg körülbelül negyven olyan magyarországi cég létezik, amely részben vagy egészben az űriparban tevékenykedik. Arra kérdésre, hogy miért jó, hogy van magyarországi űrprogram, Ferencz Orsolya kifejtette: „Kilencvennél is több országnak van nagyműholdas képessége, amelyet a távközlésben, a telekommunikációban a Föld megfigyelésben saját forrásként használ.  Ez az ipar 1,6-1,7-szeres megtérüléssel dolgozik. Ez egy tudásalapú társadalomra épülő, gazdasági jelentőségű dolog, amely a többi országnak is hasonlóan fontos, mind stratégiailag, mind gazdaságilag. Azok a kutatások, amik jelen pillanatban is az űrben zajlanak forradalmasítják például a gyógyszeripart.”

A vasárnapi műsorban Magyari Gábor repülésüzemi és képzési vezető részleteket árult el arról, milyen fázisnál tart a négy magyar űrhajósjelölt kiképzése, mit jelent, hogy jelenleg mikrogravitációs környezetben tesztelik őket.

A Kossuth Rádió Irány az űr! című műsorában további részleteket és fontos információkat tudhatnak meg a hallgatók a HUNOR Programról, és elkövetkezendő két évének terveiről.

Az Irány az űr! című műsor korábbi adási a jelöltekkel és a kiképzésben résztvevő szakemberekkel újrahallgathatók a Spotify-on és a Mediaklikken, valamint megtekinthetők a hirado.hu oldalon.

Kapcsolódó