Forradalom a szívekben – Az Éjfélkor című ’56-os filmdráma az M5-ön

 

Menni vagy maradni? Erre a kérdésre keresi a választ a korszak álompárja, Ruttkai Éva és Gábor Miklós a magyar filmtörténet első, 1956-os forradalomról szóló alkotásában. Révész György szerelmi drámája november 2-án látható az M5-ön, a filmet felvezető Sztankay mozija aktuális epizódja után.

Az 1957 karácsonyán bemutatott Éjfélkor című filmben egy, a nászútjáról hazatérő házaspárt ismerhetünk meg. Boldogságukat azonban rövidesen beárnyékolja, hogy nehéz döntés elé állítja őket az élet: elhagyják az országot egy szebb jövő reményében, vagy maradjanak a forradalom viszontagságai ellenére? A feleség, Viki táncosként bárhol folytathatja pályafutását, ám Jánost sikeres színészként hazájához köti az anyanyelve és a közönsége.

A főszereplőket Ruttkai Éva és Gábor Miklós alakítják, akik ekkor a való életben is házastársak voltak. Az általuk megformált nő és férfi, bár nagyon szeretik egymást, egy jövőjüket alapjaiban meghatározó témában kerülnek ellentétbe. A forradalom társadalmi hatásaira reflektáló alkotást november 2-án, 21 órától az M5 kulturális csatorna Sztankay mozija című filmes háttérműsorában Sztankay Ádám műsorvezető és Deák-Sárosi László filmesztéta elemzi.

Éjfélkor – november 2-án, 21:10-től az M5-ön, ismétlés másnap 22:45-től.

Sztankay mozija – csütörtökönként 21 órától a közmédia kulturális csatornáján.

Borítókép: Ruttkai Éva és Gábor Miklós, fotó: NFI

Kapcsolódó