A TV Maci kis barátjának különleges neve van

 

Amikor magunk elé képzeljük a magyar televíziózás történetének emblematikus alakját, a TV Macit, akkor a zöld pizsama és a narancssárga kendő mellett kedvenc kis játéka, a nagy orrú, pozsgás arcú manó is eszünkbe juthat. Répászky Lipót, az MTVA Archívumának vezetője a TV Maci 60. születésnapja alkalmából a bábfigurákról osztott meg érdekességeket a Duna délutáni magazinműsorában.

Nem sokon múlt, hogy a TV Maci helyett egy szigorú, intelmeket osztogató doktor bácsi vezesse fel az esti meséket a televíziózás hajnalán, de Bálint Ágnes József Attila-díjas író-szerkesztőnek köszönhetően végül a barátságos tekintetű medve kapta meg a „szerepet”. Nem véletlen, hogy megálmodójával közös a születésnapjuk is: október 23-án ünnepeljük őket.

A TV Maci idén immár hat évtizede áll a magyar televíziózás szolgálatában. A kerek évfordulón a közmédia egy rendhagyó ünnepséggel ajándékozta meg a figurát – minderről Répászky Lipót, az MTVA Archívumának vezetője mesélt a Duna Almárium című műsorában, miközben néhány érdekességet is elárult a figuráról.

Hatvan év hosszú idő egy munkahelyen. A TV Maci hivatali idejével a közmédia legidősebb munkatársa, ezért időszerű volt, hogy megkapja a hivatalos belépőkártyáját az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisára. Mesébe illő élete van, hiszen mindössze 17 éves volt, amikor eljutott a világűrbe, és már egyedi bélyegblokkot is készített róla a Magyar Posta. A kérdés, hogyan juthat majd el a jövőben a nézőkhöz. Napjainkban az a feladata, hogy újra megszólítsa a gyerekeket, ez manapság leginkább az interneten keresztül lehetséges” – mondta Répászky Lipót, hozzátéve, hogy a karakter kitörölhetetlen alakja a kulturális emlékezetünknek. „Ami az angoloknak Paddington, vagy a cseheknek a Kisvakond, az a magyaroknak a TV Maci. Egyedülálló karakter, amihez generációk hosszú sora kötődik” – hangsúlyozta.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a TV Maci nemcsak az Esti mese szignáljában tűnik fel, hanem több meseepizód is készült a főszereplésével a különböző ünnepekhez kapcsolódva. Egy másik kevésbé ismert tény, hogy legelső kis barátját Valérnak hívták, majd a korszerűsítések után előbb Csutkababa, majd Paprika Jancsi vált belőle. Aki szívébe zárta TV Macit, bármikor átölelheti más klasszikus mesefigurákkal együtt plüssjáték formájában, ha ellátogat a tvmacibolt.hu oldalra.

A teljes beszélgetés újranézhető az Almárium Médiaklikk-oldalán.

 

Almárium – hétköznap 13:40-től és 15:00-tól a Dunán.

Borítókép: A TV-maci és Paprika Jancsi Foky Ottó bábtervező és rendező kiállításán, fotó: MTI/Pintér Márta

Kapcsolódó