A 2022-es Év szava a Deltában

 

A tudományos ismeretterjesztő műsor szombati adásának kulcsfogalma a közmédia által 2022-ben az év szavának választott „béke”. Fejős Ádám műsorvezető egy fizikussal, egy segédpüspökkel, egy csillagásszal, valamint egy játékfejlesztővel vizsgálja a fogalmat.

A megújult Delta adásai mindig egy központi fogalomra épülnek: a második részben a „béke” különböző értelmezéseivel ismerkedhetnek meg a Duna nézői. A szó eredetétől, a videójátékok vélt vagy valós békés befejezéséig számos érdekességgel foglalkoznak. A többi között Groma István fizikustól megtudhatják, mitől változik meg az anyagok belső békéje, és az üveg valójában miért nem törik. Martos Levente Balázs segédpüspök elmagyarázza, mit jelent a lelki béke, és mi köze lehet ennek a valláshoz. A műsor házigazdája, Fejős Ádám azt is elárulja, melyik volt a történelem egyik legbékésebb háborúja, ami egy ország és egy falu között zajlott.

A műsor bebizonyítja, hogy a világunkban minden mindennel összefügg: a kulcsszavak által összekapcsolja a különböző tudományterületeket, művészeti ágakat, szakmákat. Az adásokban egymástól távol álló hivatások képviselői – fizikus, csillagász, segédpüspök, játékfejlesztő – találkoznak, de egy fogalom mégis összeköti őket. A közmédia meteorológusa, természettudós a fizikai és érzelmi létünket meghatározó, a hétköznapjainkat befolyásoló kérdésekre keresi a választ szórakoztató jelenetekkel színesítve. A sorozat – folytatva nagy múltú elődje hagyományát – minden korábbitól eltérő képi világgal jelentkezik, a virtuális stúdió sokoldalú lehetőségeit kihasználva.

Delta – új részek szombatonként 16:30-kor a Dunán.

Borítókép: Fejős Ádám, Delta, forrás: MTVA

Kapcsolódó