A könnyűzene kiválóságai ünneplik Adamis Annát szombaton a Dunán

Életpályája elismeréseként Petőfi Zenei Díj Életműdíjjal jutalmazzák a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett dalszövegírót, költőt, Adamis Annát. A nyilvánosságot kerülő művészt február 18-án gálával ünneplik pályatársai és a hazai zenei élet kiváló előadói. A koncertet a Duna közvetíti 19:35-től.

Adamis Anna évtizedek óta nem szerepelt nyilvános eseményen, és bár éltető eleme a zene, koncertekre sem jár. Jó érzéssel tölti el ugyanakkor, hogy a dalok, amelyekben közreműködött, rendszeresen felcsendülnek különböző helyszíneken, alkotásokban. Múlhatatlan, máig tömegeket megérintő munkásságát a Petőfi Zenei Díj 2022-es Életműdíjával, és egy nagyszabású gálaműsorral ünnepli a közmédia február 18-án, szombaton. A koncerten fellépnek az LGT tagjai; Solti János, Karácsony János és Presser Gábor, valamint mások mellett Tóth Gabi, Charlie és a Blahalouisiana is. Az életműdíjas művészt videóüzenetekben, visszaemlékezésekben is méltatják majd mindazok, akikre munkássága hatással volt.

„Noha a popslágerek jegyeznek női előadókat, a rockszakmában nem sok női szövegíró tevékenykedett. Adamis Anna egyedülálló karakter, emellett végtelenül termékeny és nagy szerző a magyar könnyűzenei életben, aki olyan legendás zenekarok és előadók életművét tette még gazdagabbá dalszövegeivel, mint az LGT vagy az Omega, Ruttkai Éva vagy Bontovics Kati”mondta Keresztes Ildikó a Petőfi Zenei Díjátadó 2022-es Életműdíjasáról.

Petőfi Zenei Díj - Életmű gála (Kreatív: MTVA) Petőfi Zenei Díj – Életmű gála (Kreatív: MTVA)

Novák Péter a rock’n’rollt mindig is a világ népzenéjének tartotta, és bár sokáig úgy tűnt, hogy a műfaj kereteibe nem fér bele a fajsúlyos tartalom, idővel világszerte rácáfoltak erre a szerzők. „Egyszer csak megjelent a színen Bob Dylan, aki pályája végén irodalmi Nobel-díjat kapott. Ez az analógia a magyar rockzenében is megvan, Adamis Annának  és Bródy Jánosnak köszönhetően” mondta el a Petőfi Zenei Díjátadóhoz kapcsolódóan a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett előadóművész, szövegíró.

Nagy Feró és zenekara, a Beatrice épp egy dalfelvétel során találkozott először Adamis Annával, ami pályája egyik legemlékezetesebb pillanatává vált. „Emlékszem, amikor belépett a stúdióba, köpni-nyelni nem tudtam. Megjegyezte, hogy nem elég erős a dal szövege. Javasolt pár dolgot. Addig azt gondoltam, hogy nálam nem ír jobb dalszöveget senki, erre kiderült, hogy de van, aki igen, és őt úgy hívják, hogy Adamis Anna”emlékezett vissza a történetre Nagy Feró, aki a „dalszövegírás hazai professzorának” tartja pályatársát.

Petőfi Zenei Díjátadó | Adamis Anna életmű gála – február 18-án 19:35-től a Dunán!