Magas minőségű új stúdiófelvételek a Bartók Rádió minisorozatában

Az MTVA Zenei Lektorátusa által az elmúlt években kiválasztott művekből készített magas minőségű stúdiófelvételek hallhatók a Prima Primissa díjas Bartók Rádió új minisorozatában. Tavaly 39 zeneművet mutatott be a rádió 33 szerzőtől, ezek az új stúdiófelvételek február 14-től egy hétrészes sorozatban ismét hallhatók lesznek a Bartók Rádió Ars nova című műsorában.

Kóruskompozíciók, kamaraművek és zenekari alkotások is hallhatók a Bartók Rádió új, hétrészes minisorozatában, február 14-től hétköznap 22 órától az Ars Nova című műsorban. „A zeneszerzők darabjai sokszor csak egyszer hangoznak el, és ritkán készül belőlük igazán jó minőségű felvétel. Az általunk rögzített változatok azonban lemezminőségű hangzók, amelyek a zenemű pontos lenyomatát őrzik meg az utókornak” – mondta Bánkövi Gyula, a Bartók Rádió szerkesztője a Duna Almárium című műsorában.

Bánkövi Gyula beszélt a művek kiválasztásáról és az MTVA Zenei Lektorátusának munkájáról is. A lektorátus feladata a jelen és a közelmúlt kiemelkedő magyar zeneműveinek felkutatása, a szerzők által benyújtott művek minősítése, értékelése, és ezek alapján javaslattétel az MTVA számára stúdiófelvételek készítésére. A Magyar Rádióban 2010 előtt évtizedeken át működött zenei lektorátus, amelynek fő feladata volt, hogy a hozzájuk pályázó zeneszerzők műveiről eldöntse, melyek érdemesek arra, hogy stúdiókörülmények közt rögzítsék őket. 2017. október 1-jén indult el újra a testület munkája, működését Bánkövi Gyula koordinálja.

A rögzített kompozíciók a teljes magyar zeneszerző társadalmat reprezentálják a legfiatalabb alkotóktól a Kossuth-díjas művészekig. A Bartók Rádió kiemelt célja és feladata, hogy a magyar komolyzenei világ múltbeli és jelenkori értékeit felkutassa és ápolja; emellett támogatja a fiatal tehetséges zenészeket, zeneszerzőket, és felületet biztosít számukra művészetük bemutatásához. A Zenei Lektorátus munkája is ehhez az értékmegőrző munkához járul hozzá. Bánkövi Gyula műsora, amelyben az elhangzó stúdiófelvételek előtt sokszor a szerzők is beszélnek műveik keletkezéséről, bemutatja a közelmúlt és a jelen magyar zeneszerzés jeles darabjait a hallgatóközönségnek.

Minisorozat az MTVA Zenei Lektorátusának munkája alapján – február 14-től hét estén át a Bartók Rádió Ars Nova című műsorában!