Házasság Hete: Minden nap filmek és sorozatpremier a közmédia csatornáin

Szeretetbe kapaszkodva - együtt filmezve A család, a szerelem és a párkapcsolatok különféle életritmusát jeleníti meg a közmédia csatornáinak filmkínálata a Házasság Hetében. Olyan nemzetközileg elismert mozifilmekkel várják a nézőket a Dunán, mint a Hajnali láz, a Love Story, vagy a Színes fátyol. A csatorna programkínálatban a Házasság című négyrészes tévéfilmsorozat is helyet kap, amely Magyarországon a Dunán látható először február 13-a és 16-a között. Az M5 csatorna Professzor Kopp Máriáról 2022-ben készült dokumentumfilmmel csatlakozik a műsorfolyamhoz.

Gazdag filmkínálat a Dunán

A Házasság Hetéhez kapcsolódva több nagysikerű mozifilm és egy különleges sorozat is várja a nézőket a Dunán. Egy családregény nyitja a tematikus hetet február 12-én, 21:00-tól az Anyám és más futóbolondok a családból. A történet főszereplője Berta, aki édesanyját ápolja. Valami különös, velük született derű folytán a tragédiák sorozata ellenére a két asszony és családjuk jókedve, humora mindvégig megmarad. Az emberi kapcsolatokat meghatóan, mégis szórakoztatóan ábrázoló film a Nemzeti Filmintézet és a közmédia együttműködésében kerül képernyőre.

A Love Story filmklasszikusával február 15-én 22:55-től folytatódik a tematikus műsorkínálat, amelyben két fiatal – dacolva a köztük lévő társadalmi különbséggel és a szülők ellenkezésével – összeköti az életét, de egy váratlan betegség miatt a legrosszabbal kell szembenézniük a szerelmeseknek.

A világ legromantikusabb helyszíne és egy sármos gondolás – nem is kell más egy szerelmi történethez: a Velence, a hold és te című bájos romantikus filmben Bepi és Nina történetét megismerve lehet összebújni a kanapén február 16-án 21:45-től.

Pénteken egy fájdalmasan szép történet látható a Dunán 22:55-től. A 2006-os Színes fátyol hősei az orvos Walter és az elkényeztetett, felsőosztálybeli Kitty, akik bár házasok, mégsem találtak egymásra, amíg egy kolera által sújtott kínai faluba nem érkeznek. Az utazás, a megélt szörnyűségek és a váratlan fordulatok értelmet és célt adnak az elveszettnek hitt kapcsolatnak. A főszerepben Naomi Watts és Edward Norton látható.

A folytatás is tartogat ikonikus filmeket. William Shakespeare halhatatlan remekművének, a Romeo és Júliának talán az egyik legsikeresebb és legszebb feldolgozása Franco Zeffirelli rendezése, amelyet a történet eredeti helyszínén, Veronában forgattak. A február 18-án szombaton 21:10-től műsorra tűzött filmben a díszletek és jelmezek reneszánsz hangulatot varázsolnak a nézők elé, miközben Nino Rota dallamai elandalítanak.

A Házasság Hetének zárásaként, február 19-én 23:00-tól műsoron Derek Cianfrance 2016-os rendezése, a Fény az óceán felett, melynek története az első világháború után néhány évvel kezdődik. Tom Sherbourne önkéntes száműzetésként elvállalja egy lakatlan szigeten álló világítótorony felügyeletét, ám közben megismeri Isabelt, akivel rögtön egymásba szeretnek, és összeházasodnak. A felhőtlen boldogságot beárnyékolja, hogy nem lehet gyermekük, de a sors egy különös lehetőséget tartogat számukra. A két főszereplő, Michael Fassbender és Alicia Vikander – akik a való életben is házastársak – alakítását nemzetközi szinten is elismerték a kritikusok.

A Hajnali láz szintén ezen a napon 21:00-tól kerül adásba a Nemzeti Filmintézet és a közmédia együttműködésében. A film a második világháború végén játszódik. Svédországban országszerte koncentrációs táborokból szabadult embereket ápolnak. Ilyen a huszonöt éves Miklós, akit újra halálra ítélnek: az orvos hat hónapot ad neki. De Miklós élni akar: levelet ír 117 magyar lánynak, akiket szintén Svédországban rehabilitálnak, és feleséget keres, hogy új életet kezdhessen. Reggeltől estig ír és várja a gyógyulást, míg hamarosan rátalál az igazira a tizenkilenc éves Lilit személyében. Gárdos Péter filmrendező szülei életéből írt nagysikerű, Prix d’Europe-díjas könyvét filmesítette meg.

Sorozatpremier a Dunán

A Házasság Hetében először mutatja be itthon a Duna a Házasság című különleges, elgondolkodtató angol televíziós sorozatot. Sean Bean és Nicola Walker alakítják a főszerepeket a Stefan Golaszewski által írt és rendezett, négyrészes tévéfilmsorozatban, amely ennek az intézményének az erejét mutatja meg ijesztően átalakuló világunkban. A sorozat február 13-tól, hétfőtől csütörtökig 19:45-től látható.

Az M5 is csatlakozik a Házasság Hetéhez

Február 18-án szombaton 10:50-től tűzik műsorra a Három királyfi, három királylány című dokumentumfilmet, amelyben a mozgalom mellé állt meghatározó személyiségek mondják el személyes gondolataikat családalapításról, gyermeknevelésről, illetve az alapítvány ezt segítő munkájáról. Ezen a napon 11:50-től a Nemzeti Filmintézet és a közmédia együttműködésével először lesz látható a Professzor Kopp Mária című új dokumentumfilm.  A professzorasszony azok szerint az elvek szerint élt, amelyeket hirdetett, úgymint családközpontúság, vallásosság, vélemény- és gondolatszabadság.

Házasság Hete a közmédia csatornáin!

Fotokredit: MTVA/Filmszerkesztőség