Februárban két koncerten dirigál Riccardo Frizza, az MRME legújabb vezető karmestere a Szimfonikus zenekarral

Február 8-án a Zeneakadémia Nagytermében, február 15-én pedig a Magyar Zene Házában dirigálja vezető karmesterként a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Riccardo Frizza, a nemzetközileg elismert olasz karmester. A Szimfonikus Zenekar koncertjeit a Bartók Rádió élőben közvetíti a hallgatóknak.

Tavaly szeptemberben csatlakozott vezető karmesterként a Magyar Rádió Művészeti Együtteseihez Riccardo Frizza. Az olasz karnagy a felkérésekor úgy fogalmazott, rendkívül nagyra tartja a magyar zenészeket, és nem titkolt célja, hogy irányítása alatt a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Európa legkiválóbb szimfonikus zenekarává fejlődjön. A világhírű karmester februárban két közös koncertet is ad a Szimfonikus Zenekarral: a február 8-án a Zeneakadémia Nagytermében, majd február 15-én a Magyar Zene Házában, amely a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek legújabb koncerthelyszíne. Az épület tervezője, Sou Fujimoto a Közmédia Év Embere 2022 díj nyertese.

Az első koncerten Riccardo Frizza mellett világhírű énekesekkel dolgozhat együtt a Szimfonikus Zenekar: Pasztircsák Polina magyar-orosz származású szoprán, Láng Dorottya magyar mezzoszoprán, Giulio Pelligra olasz tenor, és Bakonyi Marcell magyar basszus énekesek előadásában lesznek hallhatók Puccini, Fauré és Rossini művei.

Második alkalommal, a Magyar Zene Házában négy tehetséges gitárművész, Csáki András, Girán Péter, Fellegi Dávid és Pavlovits Dávid csatlakozik Riccardo Frizzához és a zenekarhoz, amikor egy mediterrán hangulatú estet hoznak el a hallgatóknak. Debussy Bergamasque szvitje és Prokofjev Klasszikus szimfóniája mellett egy vérpezsdítő boleróval induló nagyívű concerto, az Andalúz-koncert is elhangzik majd.

Devich Márton, az MRME ügyvezető igazgatója megtisztelőnek nevezte, hogy a nemzetközi klasszikus zenei színtéren ismert, rangos művészekkel dolgozhatnak együtt, akikkel közösen gyarapíthatják és közvetíthetik a kulturális értékeket, felejthetetlen zenei élményeket nyújtva ezzel a közönségnek.

A koncertévad során Riccardo Frizza áprilisban tér vissza Magyarországra, ekkor ismét két koncerten vezényli majd a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát. Az MRME kiemelt célja, hogy a tehetséges magyar zenészeket is támogassa, ez áprilisban sem lesz másképp; 25-én Kovács Gergely zongoraművész is fellép a zenekarral a Müpában.

Riccardo Frizza és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara – február 8-án és 15-én élőben a Bartók Rádióban!