Művészetkritikai műsorral bővült az M5 kínálata

Kortárs művészetkritikai műsorral bővült az M5 kulturális csatorna kínálata, amely péntek esténként látható Hamar Donát műsorvezetésével.

Közérthetően és kritikusan számol be hétről hétre könyvekről, filmekről, kiállításokról, előadásokról, műalkotásokról és művészeti trendekről a Kritika című műsor. A közmédia kulturális csatornája azzal a céllal indította el az új a műsort, hogy művészeti alkotásokat ismertessen meg a közönséggel, egyúttal ösztönözzön a kritikai szemléletmódra.

A műsor szakértők segítségével járja körül az egyes műveket és produkciókat annak érdekében, hogy ne csak elfogadjuk vagy elutasítsuk, de értsük is a kortárs művészetet. Ezáltal a művészek is szembesülhetnek azzal, hogyan érti és értelmezi törekvéseiket a publikum.

A Kritika legutóbbi adásában a posztmodern irodalom került középpontba, Olga Tukarczuk Nobel-díjas lengyel író műveinek elemzésével. Pálfalvi Lajos irodalomtörténész, műfordító elmagyarázza, hogyan ábrázolja a szerző közép-európai sorsunkat.

Az adásban elemzik a Béke – A nemzetek felett című, a trianoni békediktátum aláírásáról szóló dokumentum-játékfilmet is, amelynek televízós premierje január 31-én lesz a Dunán.  A Farkas György filmrendezővel és Drócsa Izabella jogtörténésszel folytatott beszélgetésből a többi között megtudhatták a nézők, megfelelő volt-e a műfajválasztás, hogyan foglal állást a film, és vajon az alkotás megtalálja-e a közönségét.

A kritikai vizsgálódás alkalmával a műsor arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyarság traumáinak feldolgozása valamennyi művészeti ágban fontos. „A művészet feladata, hogy kiskövetként a történeteinket érthetővé és élvezhetővé tegye más nemzetek számára” – fejtette ki a véleményét Farkas György.

Kritika – minden pénteken 19:35-től az M5 műsorán!