Különleges műsorfolyam a magyar kultúra napján a közmédiában

Január 22-én a magyar kultúrát ünneplik a közszolgálati csatornák. A filmes és rádiós tartalmak között kiemelt figyelmet kap ezen a napon a nemzeti szépirodalom, színház, tánc, zene és filmművészet, valamint az idén 200 éves Himnusz.

A magyar kultúra napját ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban – éppen 200 éve – ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát, minden idők egyik legfontosabb magyar művét. A nemzeti ének és a magyar kultúra tiszteletére január 22-én, vasárnap tematikus műsorokkal készül a közmédia valamennyi csatornája. A Duna január 21-én, szombaton 16:50-től a helyszínről sugározza a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa hivatalos megnyitóját, ezért a SzerencseSzombat előbbi időpontban, 18:40-től látható, míg a Csináljuk a fesztivált! ezúttal 19:55-kor kezdődik. Január 22-én, vasárnap 16 órától élőben közvetíti a Himnusz 200 eseményt az Országházból közkedvelt magyar művészek és a Honvéd Férfikar fellépésével, Vidnyánszky Attila rendezésében. 17 órától hat helyszínről, Nagyváradról, Zentáról, Székelyudvarhelyről, Nagymegyerről, Szatmárcsekéről és a Parlamentből közvetítik gyermekcsoportok előadásában a Himnuszt. 20:30-tól országos tévépremierben a várva várt Petőfi-eposzparódia, A helység kalapácsa legújabb filmadaptációja kerül adásba. Az MTVA megrendelésében és finanszírozásával készült film főszerepében Pindroch Csaba, Ember Márk és Gubás Gabi látható.

Az M5 kulturális csatorna Márai Sándor: Nem szabad egyedül utazni című dokumentumfilmet adja 10:35-tól, majd 11:10-től az 50 éves a Kassai Magyar Színházról szóló dokumentumfilmet tűzi műsorra. 21 órától látható Erkel Ferenc Hunyadi László című operája a Magyar Nemzeti Balett művészei, továbbá a Magyar Állami Operaház Énekkara és Zenekara előadásában. Az M2 Gyerekcsatorna Hetedhét kaland című műsorának pénteki adásában kultúra napi rovatokkal várja kis nézőit, valamint elindítja a Madách 200 felhívást.

Az M2 Petőfi TV tematikus műsorkínálattal várta egész héten nézőit. Január 22-én tévépremierben adja a Bereményi kalapja című filmet, amelynek rendezője, Papp Gábor Zsigmond a Filmklub vendége lesz. A Petőfi Rádió hétvégi délelőtti műsorában, a Petőfittben szombaton a magyar konyhakultúráról lesz szó, vasárnap pedig érkezik Bánki Beni slammer, aki saját tapasztalatain keresztül mesél arról, mit tett hozzá személyiségéhez a magyar irodalom. Emellett minden órában magyar olimpikonok mesélnek arról, milyen emlékek fűzik őket a Himnuszhoz, amelyet díjazásukkor a dobogón állva hallhattak.

A televízióadók mellett a Kossuth Rádió is csatlakozik a tematikus műsorfolyamhoz. Január 21. és 24. között a Rádiószínház esti sávjában az erre az alkalomra gyártott, a Thália Stúdió által készített Kölcsey Parainesisének rádióváltozata hallható. Minden részt stúdióbeszélgetés előz meg, amelyben szakértő vendégek beszélgetnek a műről és Kölcsey életművéről. Vasárnap, Kultúra és a nagyvilág címmel a nap folyamán – többek között – Zoboki Gábor, Koltai Lajos és Káel Csaba szólalnak meg, amelyben azt taglalják, mi a szerepe az egyetemes kultúrában a nemzeti kulturális örökségünknek.

A Bartók Rádió reggeli, Hang-fogó című műsorában az Esterházy-kastély zenéjéből ad ízelítőt az Erdődy Kamarazenekar, a 16 órakor kezdődő Lemezelőben a nemzetközileg elismert szoprán, Kovács Ágnes válogat kedvenc felvételeiből. 20:45-től a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertje kerül adásba, Csaba Péter vezényletével. A Dankó Rádió Családunk nótái című műsorában 19 órától a rádióhallgatók és közkedvelt művészek mesélnek a családi zenei hagyományaikról. Straub Dezső és Bangó Margit is elárulja, melyik magyar szerzemény áll a szívéhez közel és miért. A 20 órakor kezdődő Táncházban pedig Kölcsey folklorizálódott versei és szülőföldjének zenéje szól.

A műsorok az interneten is követhetők, illetve egy részük korlátozott ideig újranézhető a www.mediaklikk.hu oldalon.

Magyar kultúra napja – január 22-én a közmédia csatornáin!