Régi műsor új köntösben – megújul az M5 História

Látványos képi világgal, újfajta tartalommal várja a nézőket az M5 História. Horváth Szilárd megújult történelmi magazinműsorának január 14-én este látható első részében a doni katasztrófa valódi történéseit térképezi fel és eloszlatja a kommunizmusban kialakult téves mítoszokat.

A közmédia kulturális csatornájának műsora, az M5 História a magyar történelem sorsfordító eseményeit, vitatott kérdéseit és rejtélyes eseteit állítja középpontjába. A műsor fókuszában elsődlegesen a magyarság sorsa áll, azonban feladatának tekinti, hogy nemzetközi kontextusba helyezze a honi eseményeket, valamint párhuzamosan vizsgálja a nemzetközi történéseket is.

Az átalakult magazinműsor a történelmi igazságkeresés mellett felfedi a szocializmus valódi arcát. Betekintést nyújt a rendszer működésébe, bemutatva az akkor és azóta is közkedvelt művészeket, politikusokat. Emberi sorsok, családtagok, túlélők visszaemlékezésein keresztül kiemelten foglalkozik a 20. századi történelemmel, eddig elhallgatott történeteket tár fel, és korábban nem ismert összefüggéseket leplez le.

A műsor idei első adása igyekszik leleplezni a kommunizmus doni –katasztrófával kapcsolatos álmítoszait. Személyes elbeszélésekkel rekonstruálja, mi történt pontosan 80 évvel ezelőtt. A második magyar hadsereg Donnál elesett hősi halottainak állít emléket Bernolák Béla fotóművész, aki nagyapja levelei alapján járta végig a Don-kanyart és kutatta fel azokat a helyszíneket, ahol gyógyított, harcolt és ahol életét vesztette. A fotói mellett filmben is megörökítette az eseményeket, az Egy újpesti orvos nyomában című alkotáson keresztül dolgozza fel a zászlós orvos történetét.

A szombati adásban utánajárnak, mi az oka a magyar filmek negatív katonaábrázolásának, valamint azt is megtudhatják a nézők, milyen fegyverekkel harcoltak a második magyar hadsereg honvédei.

M5 História szombatonként 20 órától az M5 műsorán!