Október 23-tól ismét a Rákóczi-indulóval ébredhet az ország a Kossuth Rádión

A Rákóczi-indulónak sok évtizedes hagyománya van a Kossuth Rádió életében, ezért rádiótörténeti szempontból fontos esemény lesz október 23-a, az induló újbóli felhangzása FM-en. Jellegzetes motívuma már az 1940-es években rendszeresen megszólalt a Kossuth Rádió elődje, a Budapest I. szünetjeleként, a forradalom után pedig évtizedeken át a Rákóczi-induló zenekari felvételének hangjaira ébredhettek a rádióhallgatók a kora reggeli adáskezdéskor. A hagyományok ápolása jegyében a rádió vezetősége úgy döntött, hogy visszavezeti a napindító dallamot, és október 23-tól mindennap 4 óra 26 perc 20 másodperckor felhangzik a Rákóczi-induló.

A Himnusz és a Szózat mellett a Rákóczi-induló is a magyar nemzet fontos zenei szimbólumának számít, nem véletlen, hogy közismert nyitómotívuma a II. világháború idején a Budapest I. rádióadó szünetjele volt. A korábbi, hosszú időn át használt zenélőóra-hangot 1940. január 1-jén váltotta fel az induló dallamának egyik kétütemnyi része, amelyet azonban még abban az évben lecseréltek egy új, markánsabb és szebben hangzó változatra. A kezdő taktusokból készült négy másodperces, hárfán és cselesztán megszólaltatott szignál 1940. július 18-án hangzott fel először, és szólt aztán a műsorszámok szüneteiben egészen addig, amíg Budapest I. adása 1944 végén, a főváros ostromakor el nem hallgatott. A szünetjelek a műsorszórás korai évtizedeiben több célt is szolgáltak: ha a hallgató épp két program között, holtidőben találta bekapcsolni a rádiót, innen tudhatta, hogy az adó működik, a jellegzetes motívumból pedig azonnal ráismerhetett az állomásra, és mindjárt a pontos behangolást is elvégezhette vevőkészüléke keresőjén.

A teljes Rákóczi-induló mint napindító zene először a forradalom leverése után, 1956. december 1-jén, szombaton szólalt meg az adás kezdetén, és ezután hosszú évtizedeken keresztül a Kossuth Rádió napi műsorfolyamának megszokott nyitószáma volt.

„2007. június 4-én, az 1920-as trianoni békediktátum aláírásának évfordulóján vezette ki a napi struktúrából a rádió akkori vezetése a Rákóczi-indulót. Ez egy emblematikus magyar zene. Hosszú évtizedeken keresztül, aki hajnalban ébredt, mindig ezt hallotta a Kossuth Rádión. Aztán az Országjáró egyik alkalmával egy művészember javasolta, milyen jó lenne ismét hallani a rádióban. Rajta kívül aztán még sokan jelezték ezt, ezért gondoltuk, hogy visszavezetjük. Ez egy hagyomány, és nekünk a közszolgálati rádióban ápolni és tiszteli kell ezeket a hagyományokat. Hogy még jobban kihangsúlyozzuk az esemény jelentőségét, döntöttünk úgy, hogy nemzeti ünnepünkön, október 23-án tesszük ezt meg” – mondta el Siklósi Beatrix, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója.

Október 23-tól AM-en és FM-en is hallható lesz a Rákóczi-induló a Kossuth Rádióban minden reggel 04:26:20-tól.