Külhoni találkozások 2022 - Kós Károly Televíziós és Rádiós Szemle

2022-ben, immáron ötödik alkalommal rendezte meg a Kós Károly Testület, a külhoni Televíziós és Rádiós Filmszemlét, a délvidéki Palicson.
 

Szemlére a pályázati lehetőséget, a Kárpát-medencei tudósítói hálózat tagjai részére hirdettük meg. A külhoni műhelyek több ezer tudósítással járulnak hozzá a közmédia műsoraihoz, de ezekben a műhelyekben, önálló filmes alkotások is (portrék, magazinok, dokumentumfilmek) készülnek.

A Televíziós és Rádiós Szemlére, a szervezők olyan pályaműveket vártak a különböző kategóriában, amelyek a külhoni magyarság életét, mindennapjait mutatták be. Rádiós portré, interjú kategóriában 7 és 30 perc közötti terjedelmű önálló anyagokat, televíziós kategóriában rövid (maximum 7 perces) és hosszabb terjedelemben (maximum 52 perces) érkeztek be anyagok.

A közel 60 beérkezett pályamű közül, TV dokumentumfilm, TV rövidfilm és Rádiós alkotás kategóriában választotta ki a Filmszemle zsűrije a legjobbakat. A zsűri elnöke Vitézy László érdemes és kiváló művész. A zsűri tagjai Medveczky Balázs a Duna Médiaszolgáltató online médiaszolgáltatási igazgatója, Havasi János a Duna Médiaszolgáltató rádiós médiaszolgáltatási igazgatója, Pálffy István, a Duna Médiaszolgáltató televízió médiaszolgáltatási igazgatója, Varjú Frigyes, a Duna Médiaszolgáltató Nemzetiségi és Külhoni főszerkesztőségének vezetője, Ambrus Attila Kós Károly Testületi tag, Mohácsi Huba a Pannon RTV műsorigazgató-helyettese.

A díjazott alkotásokat itt megnézhetik, meghallgathatják.

TV dokumentumfilm

1. díj: Ecsetvonások, székelyesen

Készítette: Fundatia Rex Video, Gyergyószentmiklós
Alkotó(k): Zsigmond Attila, Bajna György, Zsigmond Hajnal

Rövid tartalom: Székelyföld a magyar művészet titokzatos és összetéveszthetetlen tájegysége. Ám hiába voltak zsenik és tragikus hősök, a székely művészek majdhogynem ismeretlenek maradtak. Filmünkkel  a székely festők jó hírének helyreállítására törekszünk.  Márton Árpád és Balázs József kortárs festőművészek segítségével arra vállalkoztunk, hogy Nagy István, Márton Ferenc, Nagy Imre, Karácsony János és Páll Lajos művészetének bizonyos szegmenseire irányítsuk az önök figyelmét, kiemelvén a székely ábrázolásmód érdekességeit, sajátosságait.

2. díj: Történelem az Olt sodrásában – 10. rész

Készítette: Fundatia Rex Video, Gyergyószentmiklós
Alkotó(k): Zsigmond Attila, Siklódy Ferenc

Rövid tartalom: Fogarashoz közeledvén még csak szemezik az Olt a déli-Kárpátok magaslataival. A folyó bal partján rendületlenül áll a több mint 500 éves épületkolosszus, a Fogarasi várkastély. Itt találkozik leginkább a magyar történelem a románok és a szászok történelemével.

3. díj: Erdők nélkül nincs Erdély

Készítette: Aves-media, Székelyudvarhely
Alkotó(k): Szabó Attila, Bálint Károly

Rövid tartalom: A  civil aktivisták szélmalomharca a romániai famaffiával.

Különdíj: Erős bástyánk nékünk

Készítette: Video Pontes stúdió, Kolozsvár
Rendező: Maksay Ágnes
Operatőr: Filep Farkas, Kőmíves István, László Loránd
Riporter-narrátor: Szilágyi Szabolcs
Vágó: László Loránd, Filep Farkas
Zeneszerző: Emil Gherasim

Rövid tartalom: A 2000-ben alapított Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem történetét mutatja be a film, rendhagyó súlyozással. Kiemelten szólunk a kezdetekről és a végről: a jelenről.  A film bemutatja azt a politikai munkát és közösségi szándék érvényesítést amely lehetővé tette a Sapientia létrejöttét, bepillantást engedve a kulisszatitkokba is.

TV rövidfilm

1. díj: A fájdalom

Készítette: Einsteindesignstudio, Poľany
Alkotó(k): Tomojka Tünde, Tomojka Vojtko Béla

Rövid tartalom: Kitelepítések, málenkij robot, reszlovakizáció. A Kelet-Szlovákiában élő magyarság jelentős részét már a kassai kormányprogram, a Beneš-dekrétumok – a csehszlovák nemzetállam megteremtése érdekében az ország területén élő németek és magyarok kollektív bűnösségét rögzítő elnöki rendeletek hatályba lépése előtt is sújtották a különböző intézkedések. Erről szól a kisfilm.

2. díj: Zeng a magasság

Készítette: SC. TISZTA BESZÉD SRL., Székelyudvarhely
Alkotó(k): Magyari Tekla, Simó Csaba

Rövid tartalom: Nem fürödtek, de lubickoltak az exkluzív élményben mindazok, akik a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány és a Zetelaki Erdészet által szervezett Zengő erdőfürdőkön részt vettek, a Madarasi Hargita Kecskevész nevű részén. Az érintetlen erdő fenséges katedrálisként fogadta be a komolyzenét, monumentális lucfenyők és bükkfák, hegyi juhar- és szil példányok biztosították a remek akusztikát.

3. díj: “Sárba ragadva”

Készítette: Tv21 Ungvár
Alkotó(k): Debreceni Kamilla, Balla Béla

Rövid tartalom: Egy csupaszív, életvidám, bölcs embert mutatunk be, akiből csak úgy árad a művészet iránti tisztelet és szeretet. Idősebb Hidi Endre kerámiaművész, 1944-ben született Nagydobronyban. Tanulmányait az Ungvári Iparművészeti Szakiskolában végezte, állítása szerint nem is tudta korábban, mit jelent az, hogy keramikus, de ahogy ő mondja, végül „beleragadt az agyagba”. Az azóta eltelt évek alatt annyira „beleragadt”, hogy Ukrajna Érdemes Népművésze és a Magyar Művészeti Akadémia Külső Köztestületi tagja is lett. A művészethez való vonzódását édesapjától örökölhette, aki a cseh éra alatt cégtábla festést tanult, és egy reklámcégnél dolgozott rövid ideig. Ő pedig eleinte vázákat, csuprokat, kisszilkéket készített, később következtek a különféle figurák, majd a reliefek. Több év gyakorlat után fogott bele nagyobb méretű padlóvázák, női figurák és miskakancsók készítésébe. Endre bácsi 1970-től dolgozik önállóan az odahaza megépített műhelyében. 1972-től rendszeresen szerepel kárpátaljai, majd, amikor az lehetővé vált, az anyaországi kiállításokon is. Egyik alapítója a Révész Imre Társaságának, amely 1990 óta fogja össze a kárpátaljai magyar művészeket és alkotókat. Mint mondja, számára a korongozás művészet és kikapcsolódás is egyben.  Ez látszik is, hiszen megannyi alkotással ajándékozta már meg Kárpátalját: manapság nincs is olyan magyar család a vidéken, amelynek az ebédlője falán ne díszelegne egy-egy Hidi Endre által készített kerámia. Hidi Endre alkotásai a kortárs művészek szerint nem kategorizálhatóak, ezért hívják azokat nemes egyszerűséggel „Hidi-kerámiának”. Az elmúlt fél évszázad folyamán a keze alól kikerült kerámiák bár formájukban és kidolgozásukban különböznek egymástól, de szellemiségüket tekintve ugyanazok.

Különdíj: Baksatanya

Készítette: Székelyföldi Stúdió, Székelyudvarhely
Rendező: Pál Melinda
Producer: Jakab Endre
Operatőr: Jakab Ervin, Demeter Levente
Vágó: Fancsali Levente

Rövid tartalom: Baksa József és hitvese Budapestről költözött a vadregényes tanyaközségbe, Székelyvarságra. József megélhetését a látványosságokban bővelkedő új élettér adja, hiszen túraprogramokat szervez, és bámulatos lelkesedéssel mutatja meg mindenkinek a vidék rejtett vagy ismert természeti kincseit.  A sors azonban olyan drámai fordulatokat tartogatott számára, amelyek a filmben a romantikus erdélyi életmód-ábrázolás helyett a többszöri újrakezdés képességét, egy ember, egy apa erejét és a székely táj szeretetét helyezik előtérbe.

Rádió

1. díj: “Tíz embernek is tudok úgy misézni, mintha tele lenne a templom…”

Bogdán József oroszlámosi plébános portréja

Hallgassa meg!

Készítette:
Alkotó(k): Ternovácz István riporter, Csűrös Csilla felelős szerkesztő, Zilahy Helga hangmérnök

Rövid tartalom: Mi kell ahhoz, hogy egy árva cigánygyerek a maradék bánáti katolikusok papjává és a magyar nemzet elismert költőjévé küzdhesse fel magát? Erről vall a Kossuth Rádió Nagyok című músorában a Magyar Örökség-díjas Bogdán József, pap, költő a Vajdaságból, aki irodalmi munkásságáért kiérdemelte a Szenteleky Kornél és a Herceg János Irodalmi Díjat, valamint a Magyar Művészetért Alapítvány Ex Libris díját, 2017-ben pedig a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét is neki adományozták. A riporter Ternovácz István.

Különdíj: Amiről az Időkapszula mesél: a csíkszeredai római katolikus templom tornyának meglepetése

Hallgassa meg!

Készítette: Oláh-Gál Elvira
Alkotó(k): Oláh-Gál Elvira

Rövid tartalom: 2021 őszén megdőlt a csíkszeredai Szent Kereszt templom tornya, javítása halaszthatatlanná vált. A munkások és a plébános meglepetésre a sisakgömbben időkapszulát találtak. Vajon mit rejt?