Keressük az ország Morzsa kutyáját

„Morzsa kutyánk, hegyezd füled, Hadd beszélek mostan veled”– bizonyára sokak számára ismerős ez a versrészlet Petőfi Sándor Anyám tyúkja című költeményéből. De vajon milyen lehetett Morzsa kutya? A Petőfi-bicentenáriumhoz kapcsolódva erre keresi a választ az M2 Gyerekcsatorna pályázatával.

Az egyik legismertebb magyar vers az Anyám tyúkja, amelyet Petőfi Sándor 1848 februárjában írt Vácott. A népies költeményben az író megszólítja édesanyja kutyáját, Morzsát, akiről annyi derül ki, hogy nem volt fiatal, hiszen mint fogalmaz a költő: „Régi cseléd vagy a háznál”. Arról azonban nem tudunk meg többet, hogy nézhetett ki Morzsa. Kis termetű világos szőrű, netán nagy kutya volt sötét bundával? Az M2 Gyerekcsatorna ezt szeretné kideríteni pályázatával.

Fotózkodj le kutyáddal és a képet küldd el a hetedhetkaland@mtva.hu címre. A fotótokkal találkozhattok a Hetedhét kaland című műsor Médiaklikk-oldalán és lehet, hogy éppen a te házi kedvenced lesz az ország Morzsa kutyája.

A gyerekcsatorna pályázatával a Petőfi-bicentenárium programsorozathoz kapcsolódik. Az Országgyűlés 2020 decemberében nyilvánította a 2022–2023-as évet Petőfi Sándor-emlékévvé, a költő születésének 200. évfordulójának tiszteletére.