A Bánk bán 1969-es rangos felvételével ünnepli augusztus 20-át a Bartók Rádió

A legnagyobb magyar történelmi operának tartott, Erkel Ferenc Bánk bán című művét tűzi műsorára államalapításunk ünnepén, 19 órától a Bartók Rádió. Az 1969-es felvételen olyan neves operaénekesek hallhatók, mint Simándy József, az egyik legkiválóbb magyar tenor, vagy Ágai Karola, a korszak kiemelkedő koloratúrszopránja.
 

Erkel Ferenc Bánk bán című operáját először 1861. március 9-én mutatták be a Nemzeti Színházban. A háromfelvonásos magyar történelmi opera 1969-es felvétele is szerepel a Bartók Rádió augusztus 20-i programkínálatában.

Az operának 1969. május 10-én volt egy legendás bemutatója a Magyar Állami Operaház Erkel Színházában. Az erről készült felvételen az Operaház énekkarát és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Ferencsik János kétszeres Kossuth-díjas karmester vezényli. A címszerepben Simándy József, az egyik legnagyobb magyar tenor hallható, akinek neve összeforrt a Bánk bánnal. Melinda szerepét Ágai Karola – a korszak kiemelkedő drámai koloratúrszopránja, Konstanze, az Éj királynője, Lucia világszerte elismert megformálója – énekli.  Gertrúdot Komlóssy Erzsébet, a nagy drámai mezzoszoprán szerepekben tündöklő Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő formálja meg, míg az uralkodó, II. Endre a kiváló bariton, Sólyom-Nagy Sándor hangján szólal meg.

A közmédia egész napos tematikus műsorfolyammal készül az államalapítás ünnepére. Augusztus 20-án élőben ünnepelhet együtt az ország a közszolgálati csatornákon, valamint színes, ismeretterjesztő tartalmakat láthatnak. A részletes műsorkínálat elérhető a Médiaklikken, a Műsorújság menüpontban.

Bánk bán – augusztus 20-án 19 órától a Bartók Rádió műsorán.