Izgalmas virtuális utazással várja a rádióhallgatókat a Határok nélkül szombati adása

Egész alakos Ady Endre szobrot avattak a Kalota partján; a Hívogató Románia program keretében megújul Bihar földvára is; Összenéztünk, értettük egymást -néprajzi tanulmánykötet Marosvásárhelyről; Látogatóban a kurtaszoknyás Bény tájházában és ismét lesz Csűrfesztivál a kalotaszegi Mérában.
 

Egész alakos Ady Endre szobrot avattak Kalotaszentkirályon. Különös története van a hetven éve készült műalkotásnak, szövevényes módon került Szentkirályra is, ahol a helyi iskola is a költő nevét viseli. Ady számtalan kalotaszegi kötődése mellett, verset is írt, itt készült A Kalota partján című műve. Szilágyi Szabolcs összeállításából többet is megtudhatnak a részletekről.

            A Hívogató Románia országjáró projektben tizenkét turisztikai-kulturális útvonalat hoznak létre.  Számos magyar kötődésű helyszín szerepel az Országos Helyreállítási Tervben és több száz műemlék újul meg az Európai Unió által finanszírozott tervezetben. Bihar megye például közel 11 millió eurót nyert el a pályázat részeként. Kárpát-medence egyik legnagyobb Árpád-kori földvára, a Bihari Földvár is megújul a projektben. A munkálatok megkezdése előtt régészeti feltárásokat végeznek a területen. Ionescu Nikolett beszélgetései az egykori vár szomszédságában készültek. 

Barabás László marosvásárhelyi néprajzkutató és Bálint Zsigmond fotóművész közös munkája az “Összenéztünk, értettük egymást” című néprajzi tanulmánykötet.
A fényképanyaggal gazdagon illusztrált kiadvány azokat az egyházi ünnepekhez, jeles napokhoz kapcsolódó dramatikus népszokásokat és népi gyermekjátékokat mutatja be, amelyeket a 80-as és 90-es években gyűjtöttek Közép-Erdélyben, több mint száz településen.
A szakszerű, hiánypótló dokumentálás mellett a könyv érdeme, hogy elősegíti a szokások, a dramatikus népi játékok visszatanulását is: a részletes leírások, kották, képi illusztrációk révén – hangzott el a kötet marosvásárhelyi bemutatóján, melyből Erdei Edit-Zsuzsánna készített összeállítást. A riportban elsőként Barabás László néprajzkutató szólal meg.

A legfrissebb népszámlálási adatok szerint a felvidéki Bény közel másfél ezer lakosának háromnegyede ma is magyarnak vallja magát. Az Esztergom – Párkány vonalon a határhoz közeli település jelentős történelmi múltra tekint vissza: a 13. század legelején épült temploma az előtte álló rotundával a turisták kedvelt célpontja. Ezentúl egy falumúzeum is várja az erre járókat, ahová érdemes betérni, ha a település kisipari múltjával és a környező falvak:  Kéménd, Kőhídgyarmat, Bart, Garampáld és Kisgyarmat kurtaszoknyás viseletével kívánnak megismerkedni. Benkei Ildikó beszélgetése a megnyitón készült a falumúzeum megálmodójával, a tájház vezetőjével, Koczka Katalinnal.

Négy napig ismét Méra lesz a világ közepe, idén augusztus 4. és 7. között tartják a csűrfesztivált, a Méra World Music-ot a kalotaszegi Mérában. Kedvcsinálóként hallgassák meg Szilágyi Szabolcs összeállítását.

Adás: Kossuth Rádió, 2022. 07. 16. (szombat) 18.01-18.30.