A türk világ is megismerheti Petőfi Sándort az emlékév által

A 2023-as Petőfi 200 emlékév kultúrák között építhet hidat Szultán Raev, a TÜRKSOY főtitkára szerint.
 

A Petőfi Rádió Mezgerélő című műsorában vendégeskedett Szultán Raev festőművész és kirgiz író, a Türk Kultúra Nemzetközi Szervezetének (TÜRKSOY) főtitkára. A türk kultúra védelmére és népszerűsítésére létrejött szervezet elsődleges célja a türk nyelvű államok közötti együttműködés elmélyítse a kultúra és művészetek területén. Fontosnak tartják emellett, hogy az európai nemzetek szellemiségét is megismertessék a türk világ fiataljaival, amire apropót adhat a közelgő Petőfi 200 emlékév.

A török világban rokon népként tekintenek a magyarokra, ennek történelmi bizonyítékai vannak. A magyar törzsek az ősi Turán vidékről vándoroltak mai hazájukba, a Kárpát-medencébe, ami a török népeknek is az egyik őshazája” – kezdte Szultán Raev főtitkár, hangsúlyozva, hogy munkájukkal a két nemzet között kulturális hidat szeretnének építeni; az irodalom ikonikus alakjai segítségükre lehetnek ebben. „A Petőfi 200 emlékév lehetőséget ad arra, hogy csakúgy, ahogy sok magyar ismeri a kirgiz regényírót, Csingiz Ajtmatovot, a türk világ is felfedezze a magyar irodalmat – tette hozzá a TÜRSOY főtitkára.

Hóvári János történész, turkológus, a Türk Államok Szervezete Magyarországi Képviseleti Irodájának vezetője szerint a kulturális nyitottság mellett a türk identitás megőrzése is fontos, a türk világ jövője pedig a fiataloktól függ.

„Magyarországra évente ezer diák érkezik a türk világ országaiból. Évek múlva az összes itt tanuló diák száma akár 6-7 ezer fölött lehet, mert Budapest egy tanulási orientációs pont. A továbbtanulást választó türk fiatalokból kialakulhat egy új értelmiség, akik megszerzett ismereteikkel hozzájárulhatnak az országuk fejlesztéséhez” – mondta el a Petőfi Rádió vendégeként Hóvári János.

A türk fiatalság hagyománytisztelő: őrzik az ősi nemzeti kultúrát és nemzeti zenei hagyományokat. A TÜRKSOY tervei között éppen ezért az is szerepel, hogy az Eurovízió mintájára szeretnének egy türk dalversenyt elindítani – tette hozzá Szultán Raev főtitkár.