Oscar-díjas filmmel emlékezik a holokauszt áldozataira a közmédia

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján, április 16-án Nemes Jeles László Oscar-díjas filmjét, a Saul fiát tűzi műsorára a Duna. Az áldozatokról az M5 és a Kossuth Rádió is megemlékezik.

Az Országgyűlés 2000. évi döntése alapján április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. Az első ilyen megemlékezést 2001-ben tartották. 1944-ben ezen a napon kezdődött és néhány hét alatt lezajlott a magyar zsidók deportálása Auschwitz-Birkenauba. A lágerben halál várt rájuk, csak kevesen élték túl a megpróbáltatásokat. A magyar történelem eme tragikus fejezetéről április 16-án emlékeznek meg a közmédia csatornái.

A Duna és az M5 kulturális csatorna is tematikus filmekkel tiszteleg az áldozatok emléke előtt. Április 16-án délután láthatják a Dunán az Akik maradtak című 1948-ban játszódó magyar filmdrámát. Tóth Barnabás Oscar-jelölt filmje egy családját elvesztett férfi, valamint egy árván maradt fiatal lány egymásra találásának szívszorító történetét mutatja be. Ezen a napon tűzi műsorára az Oscar-díjas Saul fia című filmet a Duna 23:35-től. Nemes Jeles László alkotása 1944-ben játszódik Auschwitz-Birkenauban. Főszereplője Saul Ausländer egyike a krematóriumokban dolgozó sonderkommandósoknak. Mivel tudják, hogy bármelyik pillanatban kivégezhetik őket, fegyvereket gyűjtenek és lázadást szerveznek. Saul viszont az elégetésre váró holttestek között felfedezni véli saját fiát, és ettől kezdve a férfit a menekülés helyett egy másik lehetetlen küldetés élteti: elhatározza, hogy kicsempészi a testet és keres egy rabbit, hogy méltó módon eltemethesse a gyermeket. Nemes Jeles László filmrendező első nagyjátékfilmje hatalmas sikert aratott. 2015-ben négy díjat is elhozott a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválról, utána megnyerte a Golden Globe-ot, a Bafta-díját, majd a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscar-díjat is. Több mint 60 nemzetközi díjat kapott a világ különböző filmfesztiváljain.

Az M5 is két filmmel tiszteleg az emléknapon. A Koller Éva bátorsága című 2018-as magyar kisjátékfilm 16:25-kor kezdődik. A történet szerint 1948-ben a címszereplő – egy fiatal holokauszttúlélő -, összetalálkozik az egykori csendőrrel, aki annak idején megölte a vőlegényét, őt marhavagonba zárta és deportálta. A fiatalasszony elmegy a rendőrségre, hogy feljelentést tegyen, de egy megdöbbentő igazsággal kell szembesülnie: az egykori csendőr ma már az új rendszer vezető beosztású embere. Évát választás elé állítják: vagy aláírja, hogy tévedett, vagy újra rács mögé kerül. Este újabb kisjátékfilm látható az emléknap kapcsán a csatornán. A 21:20-kor kezdődő Ebéd előtt története 1944 augusztusában játszódik. A nézők egy budapesti kerületben az ebédhez készülődő család életébe csöppennek. A szülők mellett tébláboló kislányuk észreveszi, hogy embereket visznek el az utcán. A család segíteni akar némi vízzel, ennivalóval és ruhával, de ezt a csendőrök nem nézik jó szemmel.

A Kossuth Rádióban is megemlékeznek e napról, április 16-án az 5-kor kezdődő Hajnal-Táj, illetve az ezt követő Szombat reggel is foglalkozik az emléknappal. Előbbi beszámol az érzékenyítő, ismeretterjesztő előadásról, amelyet középiskolásoknak szervez a nagykanizsai zsidó hitközség a holokauszt magyar áldozatainak emléknapja alkalmából. Utóbbi pedig Pécsre „látogat”, ahol a Wallenstein-család kezdeményezésére három botlatókövet helyez el a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület az Auschwitzban megölt pécsiekre emlékezve.