A magyar költészet napját ünnepli csatornáin a közmédia

Rendhagyó műsorszámokkal, különleges vendégekkel és izgalmas aktivitásokkal készül április 11-re, a magyar költészet napjára a közmédia valamennyi televízió- és rádióadója. A jeles nap alkalmából hirdetett Versfolyam-kihívásához is lehet még csatlakozni.

Idén is kiemelt figyelem irányul a közmédiában a magyar lírára április 11-én, hétfőn. 1964 óta minden évben ezen a napon, József Attila születésnapján ünnepeljük a magyar költészet napját, amikor a legjelentősebb hazai alkotóké és verseiké a főszerep. A korábbi évekhez hasonlóan a Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó és az MTVA közösen megrendezi a 11. Versmaratont. A Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvénysorozatában idén 61 költő vesz részt, 12 órán át. Az eseménnyel április 11-én kiemelten foglalkozik a Kossuth Rádió, valamint az M5 kulturális csatorna.

A Napközben rádióadása élőben kapcsolja a helyszínt, ahol a gyerekkori versírás, kreatív írás témájában érintett költők szólalnak meg. A hallgatók megtudhatják azt is, milyen manapság a fiatalok viszonya a versekhez. A Kalendárium délutáni adása is bekapcsolódik a Versmaratonba. A Magyar Rádió Márványtermében zajló eseményeket a csatornák közösségi média oldalán és a Médiaklikk.hu oldalon is követhetik az érdeklődők. A csatornák rendhagyó műsorszámokkal is készülnek: minden órában egy-egy, a békéről szóló, a Versmaratonra készült verset hallhatnak a nézők. A kortárs magyar költők 12 darab négysoros, békéről szóló alkotását Huszárik Kata, Papp János és Varga-Huszti Máté színművészek előadásában mutatják be.

A Duna két állandó magazinműsora, a Család-barát és az Almárium is tematikus adással készül, valamint két filmet is ajánlanak a nézőknek: 13:25-től A mindenség szerelmese – Juhász Ferenc 90 című dokumentumfilmet, 21:35-től Karinthy Frigyes szerelmi életéről szóló 2022-es tévéfilmet, a Frici és Arankát lehet megtekinteni.

Az M5 filmes kínálatában 14:14-től Jankovics Marcell mesterműve, a János vitéz kap helyet, valamint a Harmat a csillagon – Emlékforgácsok Kányádi Sándorral című 2019-es alkotás is szerepel benne. Az M5 műsorai is kiemelten foglalkoznak majd az eseménnyel és a magyar költészet napjával, így a Librettóban, az Agendában, és az Ez itt kérdésben is találkozhatnak lírai tartalmakkal a nézők. Az M5 internetes aktivitásába, a Versfolyam-kihívásba is szeretné bevonni nézőit közösségi oldalán.

Az M2 Gyerekcsatornán a Gyerekversek című sorozat epizódjai várják a kis nézőket Petőfi Sándor, Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Zelk Zoltán és Varró Dániel műveivel. Az M2 Petőfi TV a Petőfi Kulturális Ügynökség, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a POKET egész napos összművészeti kavalkádjáról tudósít, valamint a FRISS című műsorában is foglalkozik a magyar költészettel. A Petőfi Rádióban a Mezgerélőben ünneplik a hazai lírát, de a Bartók és a Dankó Rádió is a magyar költészetet élteti a műsorkínálatában.

A magyar költészet napja – tematikus műsorfolyam április 11-én, hétfőn a közmédia csatornáin!
A műsorok az interneten is követhetők, illetve 60 napig visszanézhetők a www.mediaklikk.hu oldalon.