Hír Archívum

Hamarosan tévépremierben debütál az év legkülönlegesebb dokumentumfilmje

A tervek szerint a közmédia is műsorára tűzi a Csendhez szokott szív című vallási témájú dokumentumfilmet – derült ki a Librettó legutóbbi adásából.

„Istent csak csendben lehet meghallani” – ez a vezérgondolata Törcsi Levente és Kovács Levente lírai dokumentumfilmjének, a Csendhez szokott szívnek. Az Úton Eperjes Károllyal alcím jelzi, hogy nem egy szokványos dokumentarista alkotást láthatnak a nézők, hanem egy különleges utazás részesei lehetnek a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésszel. A filmről az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában beszélgettek az alkotók, ahol elmondták, mi célt szolgált az újfajta, kreatív szemléletmód, amelynek jegyében megszületett a mű.

„Az ember igazi lényével csak csendben tud találkozni. Ahogy Ady írja, az Úr nem harsonával jön, hanem néma, igaz öleléssel. Ekkor döbbenhet rá arra, hogy csak egyetlen dolog biztos a világban: én és az én teremtőm. A film a történeteken keresztül ezt mutatja meg” – összegezte a főszereplő, Eperjes Károly, hozzátéve, hogy ez a pillanat mindenki életében máskor, máshogyan jön el, olykor egy egész élet is kevés hozzá. Törcsi Levente rendező kiemelte, a legkiválóbb magyar egyházi személyek segítettek e gondolat átadásában.

A filmben megszólal Barsi Balázs ferences szerzetes, Baán Izsák bencés szerzetes, Spányi Antal megyés püspök, Bese Gergő atya, Kovács Zoltán plébános, Mari Günter bencés szerzetes, valamint Tamás Ignác bencés szerzetes növendék. Mindannyian saját útkeresésükről beszélnek, egyúttal istenhitük megrendíthetetlenségéről tesznek tanúbizonyságot. A teljes beszélgetés újranézhető a Médiaklikken.

Kapcsolódó