Hír Archívum

Kultúrákat köt össze a közmédia kulturális alapítványának rendezvénysorozata

Különleges programsorozat első állomása lesz Nagyváradon 2022. március 20-án. Eredics Gábor, a Dankó Rádió csatornaigazgatója és a rendezvényt szervező alapítvány kuratóriumi elnöke a program jelentőségéről beszélt a rádióadó reggeli műsorában.

Első alkalommal szervez népművészeti találkozót a Közszolgálat a Magyar Kultúráért Alapítvány. A Hagyományéltetők kultúrköre című rendezvénysorozat első állomása a partiumi Nagyváradon lesz, ahol hangszeres és táncbemutatók mellett zene- és kultúrtörténeti programelemek éltetik a népzenét. A programsorozat részleteiről Eredics Gábor a program fővédnöke, és a Dankó Rádió csatornaigazgatója mesélt a Derűs napot! című reggeli rádióműsorban.

 

A Hagyományéltetők kultúrköre című rendezvény egy olyan művészeti programsorozatot, ami szellemi párbeszédre hívja a résztvevőit, felkeresve néhány kiválasztott, magyar határ környéki települést. Elsőként Nagyváradot látogatjuk meg, ami egykor a magyar kultúra egyik legfontosabb szellemi centruma volt és ma is kiemelkedő jelentőségű. A program célja, hogy a magyar összetartozást erősítse, ugyanakkor felhívjuk a figyelmet különböző hungarikumokra is, amelyek nemcsak a magyar kultúrában, hanem a környező szomszéd népeknél is meghonosodtak. Ezek olyan kulturális összefonódások, amelyeknek kölcsönös tisztelete a megterhelt, történelmileg nehezen kezelhető viszonyokat is képesek kisimítani” – kezdte Eredics Gábor, az MTVA kulturális alapítványa, Közszolgálat a Magyar Kultúráért Alapítvány kuratóriumi elnöke hozzátéve, hogy a megnyitó esemény egészen különleges helyszínen valósulhat meg: a Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palotában.

 

„Ez a hiánypótló programsorozat a nagyváradi római katolikus püspökség segítségével és személyesen Böcskei László megyéspüspök úr készséges pártfogásával indulhat el. Az esemény helyszínét a püspökség alagsorában kialakított, színpaddal és színpadtechnikával felszerelt rendezvényterme biztosítja. Hálásak vagyunk a támogató együttműködésért” – tette hozzá Eredics Gábor, aki invitálta mind a szakmai, mind az érdeklődő közönséget a népművészeti találkozóra. 

 

Hagyományéltetők kultúrköre – március 20-án, 15:30 és 17:00 között a Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota alagsori rendezvénytermében!

Kapcsolódó